c S

Pirc Musarjeva zagotavlja, da bo nadzirala uporabo informacijskega sistema na CSD

12.01.2012 16:17 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zagotavlja, da bo skrbno nadzirala uporabo novega informacijskega sistema za odločanje o pravicah iz javnih sredstev, na katerega v tem tednu postopno prehajajo centri za socialno delo (CSD). Prva inšpekcija informacijskega pooblaščenca bo že prihodnji teden, je dejala za STA.

"Prihodnji teden bomo že opravili prvo inšpekcijo in preverili, kako sistem tudi v resnici deluje," je napovedala Pirc Musarjeva. "To bo prva inšpekcija po uradni dolžnosti," je dejala. Kot je pojasnila, bodo preverili, ali je spoštovano načelo sledljivosti in ali so v sistemu res tisti podatki, ki jih dopušča zakon.

Kot informacijska pooblaščenka bo, kot pravi, "zagotovo nadzirala pravice do dostopa do podatkov in nelegitimne vpoglede v bazo podatkov". "Ne bom dovolila, da se po bazi pase firbec," je zagotovila.

Tudi tisti, ki bodo zakonito imeli dostop do podatkov, bodo lahko vanje pogledali le takrat, ko bodo imeli stranko. "Niti pod razno ne bom dovolila špeganja po sosedih," je zatrdila.

Kot pravi, si ne dela utvar, da se to ne bo dogajalo. "Vendar naj se vsi javni uslužbenci zavedajo, da bom redno pregledovala sledljivost v bazah," je opozorila. Kot dodaja, je baza namreč zgrajena tako, da bo vsakdo, ki bo vanjo vstopil, pustil za sabo tudi sled.

"Pri teh bazah je ogromno izjemno pomembnih in občutljivih podatkov o posamezniku," opozarja. Pravi, da sicer nerada "straši pred morebitnimi zlorabami". "Toda več kot je podatkov na razpolago, dlje kot imamo zbirko podatkov in več kot je ljudi, ki ima dostop do takšnih baz, več je možnosti zlorab," je pojasnila.

Kot pravi, razume, da nekateri goljufajo. "Vendar zaradi tistih petih odstotkov goljufov, ki jih v družbi imamo, delamo enormno velike zbirke in jih povezujemo med seboj zato, da bomo odkrili tistih pet odstotkov goljufov in da ti ne bodo več neupravičeno prejemali socialne pomoči," je dejala.

Na ministrstvu za delo so ob današnji predstavitvi informacijskega sistema za odločanje o pravicah iz javnih sredstev zagotovili, da si bodo prizadevali za to, da bo težav čim manj. Gre za velik sistem, ki povezuje 37 podatkovnih virov in 22 institucij, so sporočili.