c S

Vlada podaljšala zamrznitev izvajanja proračuna do rebalansa

12.01.2012 14:38 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji sklenila podaljšati s 1. januarjem uveljavljeno zadržanje izvrševanja državnega proračuna za leto 2012. Ukrep bo veljal vse do uveljavitve rebalansa proračuna, katerega pripravo bo vlada Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, prepustila novi vladi.

"Javne finance trenutno obvladujemo z zamrznitvijo prevzemanja novih obveznosti," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal finančni minister Franc Križanič ter izrazil pričakovanje, da se bo vendarle oblikovala nova vlada, ki bo pripravila varčevalni rebalans in s tem našim partnerjem dala znak, da obvladujemo javne finance.

Če rebalans ne bo sprejet, bo zamrznitev trajala kar celo leto in bo poraba izjemno nizka, je dodal finančni minister, Pahor pa je dodal, da potrebujemo vlado s polnimi pooblastili.

Vlada je ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna za leto 2012 z nekaterimi izjemami sprejela 29. decembra, medtem pa je začel veljati zakon o dodatnih interventih ukrepih, po katerem lahko začasno zadržanje izvrševanja proračuna države traja do uveljavitve rebalansa in ne le 45 dni, kot to določa veljavni zakon o javnih financah.

Proračun za leto 2012 je DZ sprejel že novembra 2010 in temelji na napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj še iz predlanskega septembra. Na finančnem ministrstvu so zato že pred časom napovedali rebalans.

Minister za razvoj Mitja Gaspari je opozoril, da država z izjemo interventnega zakona ni ničesar storila na področju javnih financ. Brez ukrepanja bi bilo letos za približno 10,3 milijarde proračunskih odhodkov, a po programu stabilnosti bi lahko znašali le 9,6 milijarde evrov. Interventni zakon bi moral prinesti 300 milijonov evrov prihrankov, preostanek pa bo treba najti z rebalansom, je dejal.

Ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna ne velja za pokojninsko in invalidsko varstvo, plače in druge izdatke zaposlenim, prispevke delodajalcev za socialno varnost, prevozne stroške in storitve ter nujna službena potovanja.

Zadržanje izvajanja proračuna prav tako ne velja za servisiranje javnega dolga, plačila sredstev v proračun EU, oblikovanje rezerve in intervencijske programe ter za energijo, vodo, komunalne storitve in komunikacije.

Poleg tega lahko proračunski uporabniki izvajajo plačila naročilnic v okviru že potrjenih finančno ovrednotenih programov do višine 5000 evrov ter plačila stroškov, ki so vezani na organizacijo državniških obiskov, kjer je gostitelj predsednik vlade ali predsednik republike ali predsednik DZ.

O začetku postopkov javnega naročanja v tem času odloča vlada, v primeru ocenjene vrednosti javnega naročila blaga ali storitev do 20.000 evrov oz. gradenj do 40.000 evrov pa ministrstvo za finance.

Vlada je neposredne proračunske uporabnike tudi zadolžila, da omejujejo prevzemanje obveznosti njihovih posrednih proračunskih uporabnikov in drugih pravnih oseb, ki se financirajo iz državnega proračuna. Ministrstvo za finance lahko izjemoma izda soglasje za prevzem obveznosti, ki presegajo 80 odstotkov pravic porabe sprejetega proračuna za leto 2012 predvidenih za ta namen.