c S

Poslanci tudi o tem, kdo ima pravico postati mandatar

11.01.2012 16:10 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Razprava o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankovića je do zdaj minila tudi v znamenju razprav, kaj je volja volivcev in kaj ne. Na levici so sicer prepričani, da je volja volivcev, da mandatar postane Janković, na desnici pa, da naj mandatar postane tisti, ki mu uspe v parlamentu dobiti večino.

Matej Tonin (NSi) je poudaril, da je prav, da ima Janković kot prvi možnost, da sestavi koalicijo. Je pa zanikal navedbe, da morebitna desna koalicija v primeru Jankovićevega padca ne bi bila legitimna. "Parlamentarni sistem v Sloveniji je takšen, da je vsaka vladna koalicija, ki ima večino v parlamentu, tudi legitimna," je dejal. Glede pozivov predsednika republike, naj poslanci pri glasovanju upoštevajo volilne izide, pa je opozoril na 82. člen ustave, ki pravi, da poslanci niso vezani na nikakršna navodila, tako tudi ne na navodila predsednika republike.

Po mnenju Melite Župevc (Pozitivna Slovenija) je legitimno, da se stranke po lastni presoji odločajo o tem, katera koalicija in katera vlada ponuja prave rešitve, naj si pa predstavniki strank po njenem sami "odgovorijo na vprašanje, ali je tudi legitimno in pošteno, da so v volilni kampanji na prvo mesto postavili interes države, danes pa interes funkcij".

Franc Pukšič (SLS) je ocenil, da je stranka Zorana Jankovića res dobila relativno večino glasov volivcev, vendar ta večina znaša le slabih 30 odstotkov glasov. Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) nasprotno meni, da je pravično, da je mandatar tisti, ki je zmagal na volitvah.

Po oceni Srečka Meha (SD) moramo čim prej dobiti vlado in učinkovitega mandatarja, pri tem pa moramo "ven iz strankarskih okvirov" in sodelovati. "To je naša odgovornost," je dejal in dodal, da je Janković dobil legitimen mandat volivcev za vodenje vlade.

Po oceni Alenke Pavlič (Pozitivna Slovenija) so volivci poslancem na volitvah zaupali odgovorno nalogo, da delajo v dobro države. Ob tem je opozorila, da v kolikor nameravajo zavlačevati z izvolitvijo mandatarja, to ne bo dobro za nikogar, saj državljani nimajo časa za strankarska preigravanja.

Janja Klasinc (Pozitivna Slovenija) pa je dodala, da v stranki zmago na volitvah ne razumejo kot absolutno zmago Pozitivne Slovenije, ampak kot absolutno zmago novega. In tem novim ljudem, med katere se šteje tudi sama, je treba po njenem prepričanju dati priložnost.

Jožefa Horvata (NSi) je Jankovič, kot je dejal, v svojem nastopu pred poslanci razočaral, ker je premalo govoril o EU. Pričakoval je namreč, da mu bo Janković postregel vsaj z neformalnimi pogovori s politiki iz EU, ki imajo vizijo izhoda iz kriza.

Poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli je spregovoril o javnih pritiskih, ki sta jih bila po njegovih besedah deležna poslanca manjšin ob napovedi, da ne bosta podprla Jankovića, če njegova vlada ne bo imela širše večine. Ti pritiski po njegovi oceni utelešajo del politike, tudi znotraj levice, ki se že vodi desetletja in "ki vsakršno politično profiliranje manjšin prezirljivo omalovažuje, če ne že kar prepoveduje". Hkrati po njegovem prepričanju predstavljajo "javen poziv k linčanju poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti in klicanje na odgovornost pred slovensko javnostjo".

Oglasil se je tudi poslanec Liste Virant Ivan Vogrin, ki je pojasnil svoje torkove srečanje z Jankovićem. Kot je dejal, se je z njim srečal, ker meni, da je treba sodelovati. To kar se zdaj dogaja, posebej na gospodarskem področju, po mnenju Vogrina namreč vodi v propad. O tem, kako bo glasoval, ni rekel ničesar, je pa zagotovil, da ni podkupljen. Tudi Gregor Virant je ob robu seje novinarjem povedal, da mu je Vogrin zagotovil, da bo glasoval v skladu s sklepom stranke.