c S

Pred začetkom seje DZ nekateri poslanci napovedali, da ne bodo dvignili glasovnic

11.01.2012 13:36 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Poslanci so začeli s sejo državnega zbora, na kateri bodo glasovali o predlogu predsednika države Danila Türka, naj za mandatarja za sestavo vlade imenuje predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Tiskovna predstavnica Liste Virant Helena Lovše je za STA potrdila, da njihovi poslanci glasovnic sploh ne bodo dvignili.

Tako bi poslanci Liste Virant razblinili dvom, da bi kdo izmed njih glasoval za Jankovića. Po neuradnih informacijah pa naj bi se temu pridružili tudi poslanci SDS, SLS in NSi. Tako v NSi kot SDS so pojasnili, da tega ne bodo komentirali. V SLS pa so za STA zapisali le, da je stališče njihove poslanske skupine "jasno, trdno in enotno".

Medtem pa je ob robu seje poslanec Liste Virant Ivan Vogrin, za katerega so se pojavljala ugibanja o prestopu v Pozitivno Slovenijo, zatrdil, da bo glasoval v skladu s sklepom sveta stranke.

Poslanci so bili pred začetkom seje večinoma redkobesedni, kandidat za mandatarja Zoran Janković je dejal le, da je vzdušje odlično. Na vprašanje, ali ima zadostno podporo, pa je odgovoril, da "bomo videli". Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor pa pred sejo komentarjev ni dajal, je pa njegov poslanski kolega Dejan Židan dejal, da ima Janković vseh deset glasov SD. Tudi predsednik SDS Janez Janša komentarja ni dal.

Janković je uvodoma nagovoril poslance, zdaj pa je predvidenih šest ur razprave. Jankovićeva izvolitev je negotova. Do danes so podporo Jankoviću napovedali v SD in DeSUS, ki imajo skupaj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo 44 glasov. Potem, ko je Janković v torek izrazil prepričanje, da bo dobil potrebnih 46 glasov, pa so se začela ugibanja, kdo bi ta dva glasova lahko prispeval.

Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado, v nasprotnem primeru pa lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.