c S

Občina Čedad izdala prvo dvojezično italijansko-slovensko izkaznico

10.01.2012 11:26 Trst, 10. januarja (STA) - Občina Čedad je v teh dneh po koncu daljšega in zapletenega postopka izdala prvo dvojezično italijansko-slovensko osebno izkaznico občanu, ki jo je zahteval že sredi lanskega leta. V postopku so sodelovale občina Čedad, gorska skupnost Nadiških dolin, pokrajina Videm ter paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine v Italiji.

Po današnjem poročanju Primorskega dnevnika je za dvojezično izkaznico zaprosil član politične skupine Rinascita Cividale (Čedajski preporod), kjer menijo, da pri izdaji dvojezične izkaznice ni šlo za tehnične ovire, ampak za politično voljo, da prošnji po izdaji dvojezične izkaznice ne ugodijo neposredno. Zakonodaja sicer dopušča možnost izdaje takih dokumentov tudi v občini Čedad, ki je vključena v seznam 32 občin oziroma delov občin, v katerih veljajo določila državnega zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001.

Občina Čedad se je namreč pred izdajo za pojasnilo obrnila na videmsko prefekturo in Gorsko skupnost za Brda, Nadiške in Terske doline, prišlo pa je tudi do vrste delovnih sestankov, ki so se jih udeležili videmski prefekt Ivo Salemme, predsednik paritetnega odbora za slovensko manjšino Bojan Brezigar, čedajski župan Stefano Balloch in izredni komisar omenjene gorske skupnosti Tiziano Tirelli, saj je čedajska občinska uprava vezala vprašanje tudi na odprtje urada za odnose s pripadniki slovenske manjšine, ki ga za Čedad predvideva omenjeni zaščitni zakon. Končalo se je s sporazumom, da bo urad deloval v Špetru v okviru gorske skupnosti, s katero je čedajska občina sklenila konvencijo, ki pa bo veljala do konca letošnjega januarja, potem pa bo potreben nov sporazum.

Dogajanje okoli izdaje prve dvojezične izkaznice v Občini Čedad v svojem današnjem uvodniku z naslovom Normalno, ne pa herojsko dejanje komentira tudi odgovorni urednik Primorskega dnevnika Dušan Udovič, ki piše, da gre prvo dvojezično izkaznico v Čedadu pozdraviti kot pomemben dogodek, še posebej ob dejstvu, da je do njega prišlo po vztrajnem premagovanju ovir in potrpežljivem tkanju ustreznih odnosov. Pisec tudi opozarja, da izvajanje zaščitnega zakona v videmski pokrajini ni nekaj samoumevnega, kot je pred poldrugim letom dokazalo dogajanje v Reziji, ko je ena sama prošnja za dvojezično izkaznico izpadla kot provokacija in dvignila veliko prahu.

Po Udovičevih besedah si je ob tej prvi izkaznici želeti, "da bi bila ugodno znamenje in dober zgled. Da bi prošnja zanjo in njeno izdajanje postalo nekaj normalnega, ne pa nekakšno herojsko dejanje, ki ga zmorejo redki", še piše Udovič.