c S

Tožilstvo umaknilo obtožbo proti nekdanjemu dekanu Florjančiču

10.01.2012 07:32 Kranj, 09. januarja (STA) - Kranjsko okrožno tožilstvo se je po zaslišanju prič v ponovljenem sojenju nekdanjemu dekanu kranjske Fakultete za organizacijske vede (FOV) Jožetu Florjančiču in nekdanji tajnici FOV Jožici Novak zaradi izplačila domnevno neupravičenih avtorskih honorarjev odločilo, da obtožbe proti obema zaradi pomanjkanja dokazov umakne.

"Danes je bil izveden ponoven dokazni postopek, zaslišane priče pa niso potrdile utemeljenosti suma, oziroma ni dovolj dokazov, da bi se z gotovostjo očitalo obdolženima, da sta storila to kaznivo dejanje", je za STA po razglasitvi sodbe svojo odločitev pojasnila okrožna državna tožilka Renata Vodnjov.

Na prvotno pogojno kazen obema obtožencema sta se pritožili obe strani, tako tožilstvo kot zagovornika, višje državno sodišče pa je ugotovilo zastaranje nekaterih obtožb in pravnomočnost oprostilne sodbe, hkrati pa je razveljavilo pogojno kazen Florjančiču in Novakovi. Okrožno sodišče v Kranju je danes tako ugotavljalo zgolj upravičenost izplačevanja avtorskih honorarjev v letih 2002 in 2003.

Jože Florjančič je povedal, da publikacije, za katere je prejel avtorski honorar, niso bile del rednih delovnih obveznosti dekana, zato si jih je dal izplačati kot avtorski honorar. Med publikacijami je bil tudi elaborat o ustanovitvi gorenjske univerze, za kar je v proračunu FOV ob svojem dohodu pustil več kot 3,2 milijona evrov, je dejal.

Danes zaslišane priče, sedanji dekan FOV Marko Ferjan, Florjančičev naslednik na mestu dekana FOV Robert Leskovar ter nekdanja rektorja Univerze v Mariboru Ivan Rozman in Željko Knez so z različnimi besedami potrdile, da omenjene publikacije ne sodijo v redne obveznosti dekana, predstavljajo pa ključne dokumente za razvoj fakultete ali univerze.

Po besedah Rozmana je bila FOV v času njegovega rektorstva ena najbolj organiziranih fakultet Univerze v Mariboru, Florjančiču pa bi za njegov trud lahko v Kranju postavili obeležje. Knez pa je poleg tega pojasnil, da je FOV z različnimi oblikami nadzora ugotovljeno poslovala po takrat veljavnem pravnem redu.

Okrožna državna tožilka Renata Vodnjov je po zadnjem pričanju umaknila obtožbe proti Florjančiču in Novakovi, ker naj ne bi bilo "dovolj dokazov za obsodbo". Predsednica senata Marjeta Dvornik je po posvetu s sodnikoma porotnikoma razglasila zavrnilno sodbo, ki bo pravnomočna v osmih dneh, če se nanjo nihče ne bo pritožil.