c S

Poslanci morajo protikorupcijski komisiji podatke o premoženju sporočiti do 21. januarja

09.01.2012 07:38 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Novi poslanci morajo komisiji za preprečevanje korupcije do 21. januarja posredovati podatke o svojem premoženju. Enako velja tudi za dosedanje poslance, ki so se z državnozborskimi volitvami poslovili od funkcije.

Sedanji poslanci so funkcijo nastopili s potrditvijo mandatov na ustanovni seji državnega zbora 21. decembra. Obenem je s tem prenehala mandatna doba staremu sklicu. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa funkcionarjem nalaga prijavo premoženja v roku enega meseca po nastopu oz. prenehanju funkcije.

Po podatkih protikorupcijske komisije smo z volitvami dobili 56 novih poslancev, toliko se jih je poslovilo od poslanskih klopi. Enaka obveznost kot zanje bo po nastopu nove vlade veljala tudi za predsednika vlade, ministre in državne sekretarje - tiste, ki so te funkcije opravljali doslej, in tiste, ki jih bodo po novem.

Kot so na protikorupcijski komisiji zapisali v zadnji številki KPK Vestnika, nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev ni novost. Bo pa imela komisija prvič na voljo elektronski register premoženjskega stanja funkcionarjev.

Doslej so namreč funkcionarji svoje premoženjsko stanje poročali na papirnem obrazcu. Zdaj se bo sporočanje podatkov izvedlo v elektronski obliki prek obrazca, dostopnega na spletnih straneh komisije.

Pri tem na komisiji posebej izpostavljajo, da morajo zaradi prehoda na elektronsko poročanje tokrat vsi zavezanci - torej na primer tudi tisti, ki so bili ponovno izvoljeni na isto funkcijo - do 31. januarja prek elektronskega obrazca sporočiti podatke o svojem celotnem premoženju in ne le morebitne spremembe od zadnjega poročanja.