c S

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU navzdol, v Sloveniji izboljšanje

06.01.2012 13:55 Bruselj, 06. januarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje se je v območju evra in EU decembra znova nekoliko poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju s skupno evropsko valuto znižala za 0,5 točke na 93,3 točke, v EU pa za 0,8 točke na 92 točk. V Sloveniji se je kazalec medtem tudi v 12. mesecu okrepil, in sicer za 2,4 točke na 95,1 točke.

Vrednost kazalnika ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, je v območju evra decembra tako dosegla dvoletno dno. Kljub temu pa je upadla malenkost manj, kot so pričakovali analitiki. Ti so namreč napovedovali, da se bo znižala za 0,6 točke na 93,2 točke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska komisija padec vrednosti kazalnika ESI v območju s skupno evropsko valuto pripisuje poslabšanju razpoloženja na področju storitev, trgovine na drobno in padcu zaupanja med potrošniki.

V območju evra se je zaupanje med potrošniki poslabšalo za 0,7 točke na -21,1 točke, razpoloženje v trgovini na drobno je upadlo za 0,6 točke na -11,7 točke, na področju storitev pa za 0,5 točke na -2,1 točke. Manjši padec razpoloženja je bil zabeležen v gradbenem sektorju (-0,2 točke na -25,2 točke), razpoloženje v predelovalni industriji pa se ni spremenilo in je ostalo pri -7,1 točke.

V sedemindvajseterici se je vrednost kazalca ESI znižala v gradbeništvu (-1,5 točke na -28,9 točke), na področju storitev (-1,2 točke na -šest točk) in na področju zaupanja potrošnikov (-1,2 točke na -21,9 točke). Razpoloženje v predelovalni industriji je ostalo skorajda nespremenjeno (-0,1 točke na -7,7 točke), rast pa je bila zabeležena na področju trgovine na drobno (+2,7 točke na -11 točk).

Med največjimi članicami se je kazalnik ESI najbolj znižal na Poljskem (-pet točk), v Italiji (-4,6 točke) in v Španiji (-1,3 točke). Gospodarsko razpoloženje se je malenkost poslabšalo še v Veliki Britaniji (-0,5 točke), medtem ko se v Franciji skorajda ni spremenilo (+0,1 točke). Vrednost kazalnika ESI se je bolj občutno povečala na Nizozemskem (+0,8 točke) in v Nemčiji (+en odstotek). Kazalnik ostaja nad dolgoročnim povprečjem le v Nemčiji.

V Sloveniji se je vrednost kazalca ESI decembra znižala na področju storitev (-5,2 točke na -5,7 točke) in v trgovini na drobno (-2,9 točke na 11,9 točke). Razpoloženje pa se je na drugi strani izboljšalo v predelovalni industriji (+2,5 točke na -2,2 točke), med potrošniki (+5,9 točke na -18,5 točke) in na področju gradbeništva (+5,3 točke na -38,6 točke).

Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra decembra zvišala prvič v desetih mesecih. Novembra je bila pri -0,42 točke, minuli mesec pa pri -0,31 točke. Rast kazalca BCI odraža optimizem menedžerjev glede prihodnje proizvodnje ter bolj pozitivne ocene proizvodnih trendov v minulih mesecih in naročil iz tujine.