c S

Ameriški veleposlanik razburil slovensko oblikovanje koalicije

06.01.2012 07:39 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomeli je dodobra razburkal slovensko politično dogajanje, ker naj bi se po navedbah medijev ponujal za posrednika pri oblikovanju "široke koalicije". Sam je to sicer zanikal, a predsednik republike Danilo Türk in zunanje ministrstvo sta mu že izrazila neodobravanje nad početjem.

Že v sredo so se v vodilnih slovenskih medijih pojavila poročila, da naj bi se Mussomeli ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije in je predsednike parlamentarnih strank vabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi.

Za POP TV je prejšnji teden tudi dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Kot je še ocenil, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Predsednik Türk je te njegove izjave v četrtek ocenil kot neprimerne, saj, kot se je izrazil, posegajo v občutljivo tematiko političnega nastajanja vlade. Türk je poudaril še, da "vlade ne sestavljajo tuji veleposlaniki in nobeni drugi tuji predstavniki. Vlado sestavljamo mi, ljudje v Republiki Sloveniji in naše politične stranke," je poudaril.

Poudaril je še, da "moramo v vseh naših ravnanjih paziti na dostojanstvo države". "Vsi, ki zastopamo to državo, moramo biti v vseh mednarodnih kontaktih dostojanstveni in poskrbeti tudi za dostojanstvo naše države. Kadar se pogovarjamo o občutljivih stvareh, mora biti jasno, do kod seže nasvet, ki ni bil niti zaprošen."

Predsednik je izrazil tudi pričakovanje, da bo v zvezi s tem zunanje ministrstvo naredilo ustrezne korake, "kakršni so običajni ob tovrstnih prilikah".

Kot je nato pojasnil zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je ministrstvo opozorilo veleposlanika in mu sporočilo, da njegovega ravnanja v zvezi s koalicijskimi pogajanji ne odobrava. V mednarodnih odnosih velja načelo nevmešavanja v notranje zadeve držav s strani drugih držav, zato so izjave Mussomelija nepotrebne in neprimerne, je dejal Žbogar.

Tudi novopečeni kandidat za mandatarja Zoran Janković je ravnanje ameriškega veleposlanika ocenil kot neprimerno, saj gre po njegovih besedah za poseganje v notranja razmerja. Kot je še dejal, si je veleposlanik v tem primeru "vzel prevelike pristojnosti in to ne sodi k diplomatskemu poklicu".

Podobno kritično sta ravnanje veleposlanika za STA komentirala tudi nekdanji zunanji minister Boris Frlec in predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Jožef Kunič. Frlec je ravnanje Mussomelija ocenil za neprimerno in nedopustno, Kunič pa je njegove pogovore ocenil kot neobičajne in v škodo ugledu Slovenije.

Celo veleposlaništvi Velike Britanije in Francije sta za STA pojasnili, da so stiki s politiki pred volitvami običajni del diplomatske službe, takoj po volitvah pa ne. Poudarili so, da je odločanje o tem, kdo jim bo vladal, v rokah Slovencev.

Da gre pravzaprav za velik nesporazum in da je bil narobe razumljen, je Mussomeli v četrtek sam skušal prepričati skupino novinarjev, ki jih je povabil v svojo rezidenco v Ljubljani. Kot je dejal, ne drži, da naj bi se ponujal za posrednika v koalicijskih pogajanjih. Drži pa, da so se predstavniki ameriškega veleposlaništva od novembra naprej sestali s predstavniki vseh parlamentarnih strank.

Na teh srečanjih so po njegovih besedah govorili o pogledih, kakšna bi lahko bila prihodnja vladna koalicija. Sicer pa so govorili o celotni paleti tem - o gospodarstvu, reformah, tujih investicijah, družinskem zakoniku in podobno, je pojasnil.

Pojasnil je tudi, da so bile njegove besede, da naj bi se zavzemal za "široko koalicijo", morda narobe razumljene. "Mislim, da se vsi strinjajo, od predsednika navzdol, da Slovenija, če želi izpeljati potrebne reforme, potrebuje nekaj več kot tesno večino v parlamentu. Takšno je imel premier Borut Pahor, a je razpadla. Torej širša kot bo koalicija, učinkovitejša bo vlada. In to bi tudi bolje ustrezalo Slovencem, tako na levi kot na desni" je menil Mussomeli.

"Ali je to možno, pa je drugo vprašanje in nekaj, česar ne moremo napovedovati," je dodal. Hkrati pa pristavil, da bi moral imeti vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je postal mandatar, možnost in čas, da poskusi.

Prav tako je zavrnil, da naj bi se zavzemal za tretjega človeka na čelu slovenske vlade, ne Jankovića ne prvaka SDS Janeza Janše. "Nikoli nisem rekel tega. To bi bilo neprimerno. (...) Da bi predlagal, kdo naj bi bil voditelj ali kakšna naj bi bila koalicija ... Iskreno povedano, če bi res rekel kaj takega, potem bi me vaša vlada morala zaprositi, da odidem," je dejal.

"Ne smemo se vmešavati in nismo se vmešavali v dejansko oblikovanje koalicije. Izrazili smo naš interes. To pa je, da želimo politični stabilno in gospodarsko uspešno Slovenijo. To pa bi najbolje dosegli s koalicijo, ki je dovolj močna in široka, da izvede potrebne reforme," je še razložil.

Sicer pa je prepričan, da se odnosi med Slovenijo in ZDA ne bodo spremenili, ne glede na to, kdo bo prevzel vodenje slovenske vlade. "Dvostranski odnosi bodo ostali še naprej zelo dobri in zelo stabilni," je prepričan. Pojasnil je še, da je tudi v Washington posredoval stališče, da "ne glede na to, kdo bo premier, bo to v skladu z ameriškimi interesi".