c S

Guverner švicarske centralne banke zanika obtožbe o spornem trgovanju z valutami

06.01.2012 07:38 Zürich/Ženeva, 05. januarja (STA) - Potem ko je švicarsko bančno industrijo pretresel škandal spornega trgovanja z valutami, je švicarsko tožilstvo danes sprožilo preiskavo zoper nekdanjega bančnika, ki naj bi obelodanil podrobnosti valutnih transakcij guvernerja švicarske centralne banke Philippa Hildebranda. Ta je že zanikal, da je storil kaj narobe, in ne bo odstopil.

Preiskava bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP osredotočena na 39-letnega nekdanjega zaposlenega v banki Bank Sarasin & Cie. Kot so v izjavi za javnost sporočili na züriškem tožilstvu, je moški osumljen "kršitve zveznih bančnih zakonov". 39-letnik naj bi nezakonito posredoval bančne podatke tretji osebi.

"Ti podatki se nanašajo na trgovanje z valutami s strani družine prvega moža švicarske centralne banke," so še povedali na tožilstvu. Bančnik, ki je delo izgubil prav zaradi obtožb na račun izdajanja bančnih informacij, naj bi podatke posredoval odvetniku, ki je blizu skrajno desni Švicarski ljudski stranki (SVP), ta pa je zelo kritična do Hildebranda.

Guverner centralne banke je medtem zavrnil obtožbe, da je zlorabil notranje informacije za trgovanje z valutami. Kot je poudaril, po svojem vedenju ni storil nič protizakonitega. Poudaril je, "da je vedno deloval ne le skladno z zakoni, temveč tudi korektno" in dodal, da ne namerava odstopiti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na Philippa in njegovo ženo Kashyo Hildebrand se je usula ploha očitkov, da sta v času, ko se je švicarska centralna banka trudila znižati vrednost švicarskega franka, opravila več spornih nakupov in prodaj valut.

Hildebrandova žena Kashya, ki vodi umetnostno galerijo v Zürichu, je avgusta oz. tri tedne pred postavitvijo minimalnega menjalnega tečaja za švicarski frank pri 1,20 franka za en evro, kar je močno podražilo ameriško valuto, kupila dolarje.

Kot je pojasnila, je to storila zato, ker so "dosegli zelo nizko raven in postali smešno poceni". V pisni izjavi za švicarsko televizijo je povedala še, da je vedno sledila razmeram na valutnem trgu, poleg tega je 15 let delala v bančništvu.

Hildebrand je medtem na valutnem trgu med marcem in oktobrom lani opravil več transakcij z evri in dolarji, je ta teden poročal Weltwoche, ki je sicer prav tako blizu SVP.

Švicarska centralna banka je decembra sporočila, da neodvisna preiskava zakoncev Hildebrand ni ugotovila nepravilnosti.