c S

Žbogar danes z vodji parlamentarnih strank o arbitražnem sporazumu

05.01.2012 16:11 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, bo danes za zaprtimi vrati vodje poslanskih skupin in predsednike seznanil z aktivnostmi zunanjega ministrstva glede izvajanja arbitražnega sporazuma s Hrvaško, so sporočili z MZZ. Predvidoma med 15.30 in 16. uro bo Žbogar v DZ podal tudi kratko izjavo, so napovedali.

To bo prvo srečanje zunanjega ministra, ki še opravlja tekoče posle do izvolitve nove vlade, s predstavniki strank novega sklica državnega zbora.

Žbogar se bo prihodnji torek v Bruslju skupaj s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić udeležil pogovorov z EU v zvezi z izvajanjem arbitražnega sporazuma. Pobudo za ta sestanek je dal evropski komisar za širitev Štefan Füle, so v torek pojasnili na MZZ.

V ponedeljek, 9. januarja, bo sicer minilo tudi mesec dni od podpisa hrvaške pristopne pogodbe z EU in s tem začetka izvajanja arbitražnega sporazuma. V tem času bi morali državi podrobneje opredeliti vsebino spora. A kot je za zdaj znano, jima tega ni in ne bo uspelo storiti do roka.

Poleg tega je bilo pričakovati, da bo v prvem mesecu izvajanja arbitražnega postopka znana tudi sestava arbitražnega sodišča. Obe državi sta sicer že imenovali oba nacionalna člana sodišča, medtem ko bi morali tri izbrati s seznama, ki bi ga morala pripraviti Evropska komisija.

A ta tega še ni storila. Pričakovati je, da bosta državi omenjeni seznam potencialnih arbitrov dobili v torek. Nato bosta imeli Slovenija in Hrvaška na voljo 15 dni, da skupaj izbereta dva člana in predsednika sodišča. Če se ne bosta mogli sporazumeti, bo to namesto njiju naredil predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.