c S

Vrnitev v parlamentarno demokracijo

04.01.2012 07:32 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Politična realnost je, da je vlada narodne enotnosti zgolj fikcija, njena ideja pa prej kot ne politična manipulacija z volilci. Če bi bilo strankam res kaj, recimo temu, do krizne vlade, podobne vladi narodne enotnosti, bi jo sestavile lani septembra, ko je padla Pahorjeva vlada, v Dnevniku piše Jože Poglajen.

Po neslavnem propadu ideje o vladi narodne enotnosti je pričakovati, da predsednik republike ne bo več odlašal s predlogom, da za mandatarja parlamentu predlaga relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića. To bi Viranta stisnilo v kot in relativno hitro bi se moral odločiti, ali mu bo bolje služiti v Jankovićevi ali (spet) v Janševi vladi.

Lahko, da je to njegova velika osebna dilema, a bolj odločilno in daljnosežno bo, kako se bodo na to odzvali njegovi poslanci. Ti so v tej politični igri na vse ali nič bolj ali manj statisti, a neusmiljena parlamentarna matematika jim daje odločilno zaključno vlogo. Ne gre pozabiti, da se ne igra z odprtimi kartami, kajti volitve predsednika vlade so tajne.

To pomeni, da se Virant lahko odloči za Janšo, se pravi, da ne podpre Jankovića. Toda Janković za izvolitev za predsednika ne potrebuje nujno Viranta. Potrebno večino za to mu zagotovita že dva glasova poslancev Državljanske liste. Kaj se bo pri tem glasovanju za zavesami glasovalnih kabin dogajalo v glavah sedmerice poslancev Državljanske liste Gregorja Viranta, pa vedo samo oni, sklene komentator.