c S

Nadomestne županske volitve v Ljubljani 25. marca

03.01.2012 14:53 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Nadomestne županske volitve v Ljubljani, ki je po izvolitvi Zorana Jankovića v DZ ostala brez župana, bodo 25. marca, je za STA dejal tajnik občinske volilne komisije Gregor Rigler. V občini Radeče datuma nadomestnih županskih volitev še niso določili, v preostalih devetih občinah, ki so prav tako ostale brez župana, pa bodo volitve 11. marca.

V največji slovenski občini bodo, kot kaže, zadnji izvedli nadomestne županske volitve. Komisije v občinah Slovenj Gradec, Železniki, Destrnik, Duplek, Mirna Peč, Polzela, Bovec, Metlika in Krško so namreč sledile priporočilu Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter Državne volilne komisije in volitve razpisale za 11. marec. V Radečah bodo odločitev sprejeli v prihodnjih dneh, se pa prav tako nagibajo k 11. marcu. Občinske volilne komisije so pri odločitvi o dnevu glasovanja sicer avtonomne.

Občinske volilne komisije morajo sicer razpis nadomestnih županskih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu, kar se je zgodilo na ustanovni seji DZ 21. decembra. Torej imajo za to čas še do četrtka.

Kot napovedujejo v nekaterih volilnih komisijah, bo razpis volitev objavljen v petkovem uradnem listu, v večini občin pa bodo tako volilna opravila začela teči v soboto.

Zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je namreč 11 županom, ki so postali poslanci, prenehala županska funkcija. Nezdružljivost pa velja tudi v obratni smeri. Če bo kdo od poslancev na nadomestnih županskih volitvah kandidiral za župana in bo izvoljen, mu bo prenehala poslanska funkcija.

Glede na to, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pred državnozborskimi volitvami izjavil, da ga poslanska funkcija ne zanima, se mnogi sprašujejo, kaj bo storil v primeru, da mu kot mandatarju ne uspe sestaviti vlade. V njegovi stranki odgovora na to vprašanje STA še ni dobila, saj so že večkrat pojasnili le, da pričakujejo, da bo Janković dobil mandat za sestavo vlade. Na čelu ljubljanske občine bo do izvolitve novega župana podžupan Aleš Čerin.

Enajst slovenskih občin, katerih župani so bili na decembrskih volitvah izvoljeni za poslance, namreč do nadomestnih županskih volitev vodijo podžupani oziroma pooblaščenci, ki so jih imenovali zdaj že nekdanji župani.