c S

Danska začenja polletno predsedovanje Svetu EU

03.01.2012 07:49 Koebenhavn, 01. januarja (STA) - Danska danes začenja šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Država, ki predsedovanje prevzema od Poljske, si je za ključno nalogo zadala zagotovitev enotnosti med državami v in zunaj območja evra, med njenimi prioritetami pa so tudi prizadevanja za "odgovorno, dinamično, zeleno in varno Evropo".

Delo danskega predsedstva bo nedvomno zaznamovala najhujša kriza v zgodovini Evropske unije. Med prednostne naloge Danske sodijo podpora izvajanju dogovorov za krepitev proračunske discipline, krepitev mehanizmov za zaščito evra in dokapitalizacija evropskih bank ter pogajanja o prihodnjem večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020.

Danski minister za evropske zadeve Nikolai Wammen je ob predstavitvi prioritet predsedovanja izpostavil tudi širitev unije. Danci si bodo prizadevali za nadaljnje korake kandidatk Turčije in Islandije na poti v unijo ter za začetek pogajanj s Črno goro junija prihodnje leto. Ob tem upajo, da bo Srbija februarja dobila status kandidatke za članstvo v EU.

Koebenhavn je predsedovanje prevzel od Varšave, ki lahko med glavnimi uspehi izpostavi podpis hrvaške pristopne pogodbe, uveljavitev svežnja šestih zakonodajnih predlogov za krepitev proračunske discipline in nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji ter napredek v pripravah večletnega proračuna EU.

Danska bo Svetu EU predsedovala do julija, ko bo predsedovanje prevzel Ciper.