c S

Bruselj obžaluje britanski veto na spremembo pogodbe EU

12.12.2011 15:20 Bruselj, 12. decembra (STA) - Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes v Bruslju "močno obžaloval" veto Velike Britanije na spremembo pogodbe EU, zaradi katerega bo novi fiskalni pakt uveden v okviru medvladnega sporazuma. Ob tem je poudaril, da bodo kljub temu vetu nova pravila za finančni sektor veljala tudi za londonski City.

"Močno obžalujem, da se Velika Britanija ni pridružila novemu fiskalnemu paktu. To je obžalovanja vredno z vidika Evrope pa tudi z vidika britanskih državljanov," je dejal Rehn. "Želimo, da je Velika Britanija v središču Evrope, ne na obrobju," je še dodal.

Ob tem je komisar opozoril, da britanski veto nikakor ne bo preprečil, da bi nova pravila za ureditev finančnega sektorja veljala za bankirje in finančne korporacije največjega evropskega finančnega središča, londonskega Cityja. "Vsi se moramo učiti iz naukov krize in jo pomagati rešiti. To velja tudi za finančni sektor," je poudaril.

Rehn je to povedal na novinarski konferenci v Bruslju, na kateri je naznanil, da bo sveženj šestih zakonodajnih predlogov za krepitev proračunske discipline in nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji začel veljati v torek.

"Šesterček" je temelj krepitve gospodarskega upravljanja v Evropi. Komisija ga je novembra nadgradila z zakonodajnimi predlogi za krepitev evropskega nadzora nad proračuni članic unije, vrh unije pa ga je minuli konec tedna dopolnil še s fiskalnim paktom.

Britanski premier David Cameron je sodelovanje v fiskalnem paktu zavrnil, potem ko mu ni uspelo doseči dogovora, da bi bil londonski City izvzet iz evropskih pravil za ureditev finančnega sektorja, vključno z evropskim davkom na finančne transakcije.

Rehn je danes še poudaril, da je v EU uvedba evra pravilo, izvzetje, kakršnega ima Velika Britanija, pa izjema. Vse nove članice namreč evro morajo uvesti, ko izpolnijo določene pogoje, medtem ko sta si Danska in Velika Britanija izborili izvzetje.

Od starih članic unije evra poleg Velike Britanije in Danske ni uvedla še Švedska, ki pa nima uradnega izvzetja, temveč namenoma ni izpolnila pogojev za vstop v območje evra. Od novih članic v območju evra še niso Poljska, Češka, Madžarska, Latvija, Litva, Bolgarija in Romunija.