c S

Policisti obravnavajo vse več hudih premoženjskih kaznivih dejanj

06.12.2011 07:48 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Ob koncu letošnjega leta so policisti soočeni z znatnim porastom hudih premoženjskih kaznivih dejanj, je na današnji novinarski konferenci opozoril Marjan Fank z Uprave kriminalistične policije. Ta kazniva dejanja po njegovih besedah zaznamujejo nasilje, uporaba orožja in vse večja premoženjska škoda.

Po podatkih policije so storilci večinoma odvisniki od drog, a vse pogosteje tudi ljudje, ki so "specializirani" za tovrstna kazniva dejanja in kriminalne združbe iz tujine. Gre za združbe, po Fankovih besedah večinoma iz BiH in Srbije, ki v Slovenijo pridejo le za to, da izvedejo rop. In ker je Slovenija majhna država, jo lahko hitro zapustijo. A na srečo slovenski policisti dobro sodelujejo z organi držav nekdanje Jugoslavije, je dodal Fank.

Po besedah Fanka rope beležijo tako v zasebnih prostorih kot finančnih institucijah. Policijske aktivnosti za preprečevanje teh kaznivih dejanja pa je težko usmerjati, tudi zato, ker ljudje ne storijo dovolj za zaščito in varovanje, je pojasnil. Med ukrepi, ki jih lahko izvaja policija, je nadzor gibanja ljudi in blaga na cestah ter nadzor v urbanih naseljih. Fank je zato tako občane kot finančne institucije pozval, naj tudi sami še bolj poskrbijo za zaščito.

Po podatkih policije se je v prvi polovici letošnjega leta zgodilo 52 ropov, slaba polovica tega v samopostrežnih trgovinah. Prav danes so sicer mariborski policisti obravnavali nov rop zlatarne.

Lani so policisti v celem letu našteli 80 ropov, podatki za prejšnja leta pa so občutno nižji. Celoletna statistika za leto 2009 je skoraj enaka kot za letošnje prvo šestmesečno obdobje, saj je bilo takrat 53 ropov.

Leta 2007 in 2008 se je zgodilo po 44 ropov, leta 2006 pa 31. Leta 2006 je bila škoda, povzročena z ropi tudi največja, predvsem zaradi znanega ropa SKB banke. Leta 2006 je tako škoda znašala 16,2 milijona evrov, naslednja leta pa je bila precej nižja, gibala se je med 235 in 550 tisoč evrov. Vendar je v letošnjem obdobju med januarjem in junijem že znašala 480 tisočakov.

Letos so z ropi največjo finančno škodo imele banke, prav tako je bilo lani, v letih 2008 in 2009 pa so roparji največ škode povzročili zlatarnam. Pošte so ta primat imele leta 2007. Ropi se sicer najpogosteje dogajajo na območju Policijske uprave Ljubljana, le leta 2007 je bilo največ primerov na območju mariborske policijske uprave.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je pred dnevi za STA pojasnil, da sta junijski primer ropa pošte v Kresnicah in rop zlatarne na Vodnikovi v Ljubljani, ki se je zgodil minuli ponedeljek, edina primera v daljšem časovnem obdobju, ko so ropi zahtevali tudi človeško življenje.