c S

S sistemom poslovnega obveščanja do učinkovitejšega sodstva

29.11.2011 08:13 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Sistem poslovnega obveščanja bo predsednikom sodišč omogočal nadziranje reševanja zadev pri vsakem sodniku. S tem se uvaja strožji nadzor nad delom sodnikov, ki bo omogočil, da bodo ob koncu leta cilji poslovnega načrta tudi doseženi, so po srečanju pravosodnega ministra Aleša Zalarja s predsedniki sodišč sporočili z ministrstva.

Pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, se je danes na povabilo predsednika vrhovnega Branka Masleše sestal s predsedniki višjih sodišč, in sicer na temo uvajanja sodnega managementa v slovensko sodstvo.

Predsedniki sodišč so se ob pregledu poslovnih načrtov, ki so jih tokrat sprejemali prvič in bodo objavljeni v začetku decembra, strinjali, da je za še boljše rezultate dela sodnikov treba spremeniti sodniško normo. Z njihovo oceno se je strinjal tudi minister Zalar. Predsedniki sodišč so predsedniku sodnega sveta Miru Cerarju predlagali, naj gredo te spremembe v smeri, da bi bili programi, ki jih za reševanje nerešenih zadev pripravijo predsedniki sodišč, podlaga za določitev sodniške norme.

Na delovnem sestanku je bila predstavljena tudi novost - sistem poslovnega obveščanja oz. t. i. predsednikova plošča. "Gre za prenos dobrih praks iz poslovnega sveta na področje javne uprave, orodje, ki ga imajo predsednik in vodstvo sodišča na voljo za upravljanje sodišča, njegov namen pa je izboljšanje upravljanja poslovnega (sodnega) sistema, spremljanje poročanja v sodnih postopkih glede na kadre, gibanje zadev, zaostanke, storilnost in kakovost," so zapisali na ministrstvu.

Omenjeni portal bo predsednikom sodišč omogočal nadziranje reševanja zadev pri vsakem sodniku, saj bo omogočil opozarjanje na približevanje zastaralnih rokov, na prekoračitve časovnih standardov, ki jih določa zakon, in časovnih standardov, ki jih določa poslovni načrt sodišča, navajajo na ministrstvu.

Na ta način se uvaja strožji nadzor predsednikov sodišč nad delom sodnikov, saj bo sistem predsedniku sodišča omogočil, da bodo cilji iz poslovnega načrta ob koncu leta tudi doseženi. Okrepila pa bo tudi odgovornost predsednikov, saj bo predsedniku sodišča mandat prenehal, če takšni rezultati dve leti zapored ne bodo doseženi, so po sestanku še sporočili z ministrstva.