c S

Invalidi opozarjajo na diskriminacijo pri volitvah

21.11.2011 13:25 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je Državno volilno komisijo danes pozval, naj se volitve izvedejo na način, da bodo invalidom zagotovljene enake pravice. Kot so zapisali, pričakujejo dostopna volišča in obvestila o volitvah, ki jih bodo lahko brali tudi slepi.

NSIOS od volilne komisije med drugim zahteva, da so obvestila, ki jih prejmejo vsi volivci na dom v tednu pred volitvami, na voljo v dostopni obliki. Za slepe to pomeni, da morajo gradiva biti na voljo v brajici ali v zvočnem zapisu, za nekatere druge vrste invalidov pa v tako imenovani lahko berljivi obliki (easy to read).

Zahtevajo tudi, da so obrazci, ki jih volilna komisija objavlja na svoji spletni strani, na voljo tudi v invalidom dostopni obliki. Pričakujejo, da bo spletna stran volilne komisije prilagojena za volivce invalide. Če obrazec ni dostopen, ga volivec invalid tudi ne more izpolniti in posledično ne more glasovati, so pojasnili.

NSIOS tudi pričakuje, da bodo vsa volišča invalidom dostopna in da bodo vsem invalidom na voljo prilagojene glasovnice. Državno volilno komisijo tudi pozivajo, da zagotovi izobraževanje volilnih organov o postopkih pri glasovanju invalidov.

Neuresničitev teh zahtev bi pomenila kršitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki je začel veljati decembra 2010, in kršitev mednarodne konvencije o pravicah invalidov, ki je v Sloveniji začela veljati leta 2008, so opozorili.

Invalidska organizacija opozarja, da je podobne zahteve poslala volilni komisiji že večkrat v zadnjih štirih letih, a jih volilna komisija še ni uresničila. V NSIOS pričakujejo, da bodo letošnje državnozborske volitve prve brez diskriminacije, do katere je prihajalo ob prejšnjih glasovanjih.