c S

Poslanci na izredni seji o kandidatih za državnotožilski svet

17.11.2011 08:16 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji DZ obravnavali kandidatno listo za štiri člane državnotožilskega sveta. Predsednik republike Danilo Türk za člane sveta predlaga pravnike Darka Mavra, Matjaža Jagra, Katjo Šugman Stubbs, Jožeta Tratnika, Alenko Mežnar in Jožefa Kovača.

Poslanci bodo na tajnem glasovanju na predlog predsednika republike imenovali štiri izmed šestih kandidatov, ki pa ne morejo računati na podporo SDS. Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka gre pri imenovanju državnotožilskega sveta po novem zakonu o državnem tožilstvu za politizacijo in okupacijo sveta s strani politike.

Očitkom o politizaciji so na torkovi seji mandatno-volilne komisije nasprotovali v SD, LDS in Zares in napovedali podporo listi kandidatov. Podporo kandidatom so napovedali v SNS, prav tako jim ne bodo nasprotovali v SLS.

Darko Maver je doktor kazenskopravnih znanosti in redni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Matjaž Jager je doktor pravnih znanosti in direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti, kjer je tudi izredni profesor. Katja Šugman Stubbs je redna profesorica za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti, doktorica pravnih znanosti in univerzitetna diplomirana psihologinja.

Jože Tratnik je bil vrhovni sodnik, od leta 2002 pa sodnik ustavnega sodišča, ki ga je v letih 2007-2010 tudi vodil. Alenka Mežnar je upokojena vrhovna državna tožilka. Jožef Kovač je kot državni sekretar zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve.

Državnotožilski svet ima devet članov, ki so imenovani oziroma izvoljeni za šest let. Štiri člane izvoli DZ na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov.