c S

Statut odvetniške zbornice zaostruje disciplinsko odgovornost odvetnikov

16.11.2011 07:39 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Odbor vlade za državno ureditev in javne zadeve je danes sprejel sklep, da vlada soglaša spremembami statuta Odvetniške zbornice Slovenije (OZS), so sporočili z ministrstva za pravosodje. Izpostavljajo, da se v njem med drugim zaostruje disciplinska odgovornost odvetnikov. Po mnenju predsednika zbornice Mihe Kozinca je bilo soglasje pričakovano.

Po novem statutu predstavlja vsako neplačilo zavarovalnega prispevka zbornici hujšo disciplinsko kršitev. "Odvetnik mora namreč imeti zavarovano odgovornost za škodo, ki bi jo morebiti s svojim ravnanjem oz. napakami povzročil svojim strankam. Z zaostritvijo sankcioniranja neplačevanja takšnega prispevka se tako varuje interese odvetnikovih strank," je zapisano v sporočilu za javnost.

Novi statut določa še nekatere druge nove disciplinske kršitve, kot denimo ukvarjanje s posli in aktivnostmi, ki niso združljive s častjo in neodvisnostjo odvetništva, nezmožnost izplačila denarnih sredstev, prejetih za stranko, in neizpolnitev ali kršitev obveznosti, naloženih s pravnomočno disciplinsko odločbo.

Spreminja se tudi potek disciplinskega postopka. Po novem ne bo več mogoče zahtevati izločitve disciplinskega tožilca, zastaranje izvršitve disciplinskega ukrepa pa se podaljšuje s šest mesecev na dve leti od pravnomočnosti odločbe.

Zaradi večje preglednosti poslovanja med odvetnikom in stranko se v statut na novo vključujejo določbe s fiduciarnimi računi. Sezname dokazil o sklenjenih pogodbah o vodenju fiduciarnih računov bo po novem vodila zbornica, odvetnik pa bo dolžan vse prejemke, ki jih prejme za račun stranke, hraniti na takem fiduciarnem računu.

"Na ta način bomo dosegli večjo preglednost poslovanja odvetniških pisarn na področju denarnega poslovanja. To pomeni tudi manj tveganja za morebitne kršitve davčne zakonodaje, o čemer je v zadnjem času v javnosti veliko govora," so sporočili z ministrstva.

S spremembami statuta OZS na novo uvajajo tudi mediacijo za reševanje sporov med odvetnikom oziroma odvetniško družbo kot delodajalcem in zaposlenimi pri odvetniku oziroma odvetniški družbi. Mediatorje izmed odvetnikov izvoli skupščina OZS za dobo šestih let z možnostjo ponovne izvolitve, za dogovor pa sta v okviru mediacije predvideni dve srečanji.

"Upamo, da bodo ta model povzeli tudi drugi delodajalci, saj bi to pomembno vplivalo na zmanjšanje števila delavnopravnih sporov, posledično pa znižalo tudi stroške in čas, ki ga stranke porabijo za rešitev spora," pravijo na ministrstvu.

V statutu OZS se urejajo tudi pravila za preizkus poznavanja predpisov s področja odvetništva in Kodeksa odvetniške poklicne etike.

Kot je za STA dejal Kozinc, je bil za to že skrajni čas, soglasje pa so po njegovih besedah pričakovali. Pri spremembah statuta ne gre za tako velike spremembe, zato posebnih učinkov ne pričakujejo, pravi. Po njegovih besedah bo zbornica še naprej delovala tako kot doslej, tudi disciplinske komisije na zbornici so že zdaj poslovale v redu.

Skupščina zbornice je sicer spremembe potrdila deloma že aprila lani, deloma pa aprila letos. Po soglasju vlade bodo spremembe objavljene v uradnem listu in bodo začele veljati.