c S

DZ po vetu vnovič podprl novelo o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije

03.11.2011 07:55 Ljubljana, 02. novembra (STA) - DZ je po vetu državnega sveta danes z 64 glasovi za in tremi proti podprl novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ta prinaša zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, opredeljuje, kdo je lahko član sveta, in po oceni predlagateljev zagotavlja namensko porabo sredstev.

Novelo zakona je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Novela določa zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) s 30 na 23. Deset članov bi imenovale reprezentativne invalidske organizacije, deset članov reprezentativne humanitarne organizacije, tri člane pa bi imenovala vlada. Člani sveta po novem ne bi smeli biti funkcionarji invalidskih in humanitarnih organizacij.

Državni svet je 25. oktobra na predlog izglasoval odložilni veto, ki ga je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, sicer tudi predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.

Na današnji izredni seji DZ je Šuštaršič poudaril, da je "skrbno prikriti namen zakona v tem, da se razveljavi doseženi dokaj visoki nivo participativne demokracije legalnih predstavnikov reprezentativnih invalidskih organizacij v svetu Fiha ter tako posledično omogoči plenilski odvzem dobršnega dela doslej invalidom namenjenega javnega denarja v fundaciji Fiho in plenilski prevzem kapitala Loterije Slovenije".

Franco Juri je v imenu predlagateljev opozoril na zahteve pristojnih institucij po spremembi zakonodaje na tem področju. Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije namreč opozarjata, da mehanizmi, s katerimi se upravlja denar Loterije Slovenije, omogočajo konflikt interesov, je pojasnil vodja poslanske skupine. Vprašal se je, ali je namen nasprotnikov novele morda privatizacija Loterije Slovenije.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je v predstavitvi stališč med drugim izpostavila, da novelo podpira večina zainteresirane javnosti. Štefan Tisel (SDS) pa je spomnil, da so v SDS predlagali dopolnilo k zakonu, ki pa ni dobilo podpore, zato je napovedal glasovanje njihovih poslancev po svoji vesti.

Ob vodji poslanske skupine Zares Francu Juriju in poslancu DeSUS Francu Jurši (DeSUS) je podporo noveli napovedal tudi poslanec SNS Miran Györek, ki je obenem opozoril na danes predstavljene domnevne nepravilnosti znotraj Fiha v zvezi z imenovanjem v. d. direktorice. Tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je ocenil, da novela prinaša bistveno več pozitivnih kot slabih rešitev.

Gvido Kres (SLS) je spomnil, da je podporo zakonu izrazila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, a napovedal, da se bodo njihovi poslanci večinsko vzdržali. Poslanec Vili Rezman pa je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev napovedal večinsko glasovanje proti zakonu.