c S

DZ znova potrdil prenovljeno kazensko zakonodajo

03.11.2011 08:03 Ljubljana, 02. novembra (STA) - Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji po vetu državnega sveta ponovno potrdili prenovljeno kazensko zakonodajo. Novela kazenskega zakonika, novela zakona o kazenskem postopku ter zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora bodo tako lahko stopili v veljavo.

Državni svet je na vsa tri zakonska besedila vložil odložilni veto, zato je bila za njihovo ponovno potrditev potrebna absolutna večina glasov vseh poslancev.

Novela zakona o kazenskem postopku precizneje formulira obstoječa kazniva dejanja ter opredeljuje nekatera nova. Zagotavlja tudi ostrejše sankcije zoper kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala ter učinkovitejše varovanje otrok pred spolnimi zlorabami.

Novela tako med drugim na novo opredeljuje sankcije za lažni stečaj, preslepitev pri dodelitvi posojila, davčno utajo, uvaja pa tudi novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev ter podaja novo definicijo gospodarske dejavnosti.

Državni svetniki so menili, da gre za obširne spremembe, za katere se porajajo pomisleki, ali so sploh potrebne. Po njihovem mnenju bo zaradi prepovedi retroaktivne uporabe zakona s področja oškodovanja javnih sredstev prišlo tudi do amnestije storilcev zlasti gospodarskih kaznivih dejanj.

Večina poslancev je pomisleke državnih svetnikov zavrnila, saj je za ponovno potrditev zakonskih sprememb glasovalo 48, proti pa 25 poslancev.

Novela zakona o kazenskem postopku naj bi omogočila hitrejši tek kazenskih postopkov, predvsem s predobravnavnim narokom in možnostjo dogovora tožilstva z obtoženim o priznanju krivde. Državni svetniki so opozorili, da zakonske določbe niso premišljene in storilcem ne omogočajo nobene zaščite.

Za vnovično potrditev te zakonske novele je glasovalo 54, proti pa pet poslancev.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora pa je v DZ vložilo 38 poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Zakon organom pregona ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj. Predvideva tudi kazenski postopek, morebitno začasno zaplembo premoženja ter njegovo zamrznitev in odvzem.

Državni svetniki so zakon ocenili kot sicer politično všečen, strokovno pa izjemno vprašljiv. Opozarjali so, da bo za uvedbo finančne preiskave zadostoval že najnižji možen standard, to je razlog za sum.

Ta zakon je bil deležen široke poslanske podpore, saj je za glasovalo 71, proti pa pet poslancev.