c S

Informacijski pooblaščenec: Zakon o dostopu do informacij javnega značaja je pomanjkljiv

20.10.2011 07:44 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Informacijski pooblaščenec opozarja na pomanjkljivost zakonodaje, ki zasebnih družb, v katerih ima prevladujoč vpliv država, ne zavezuje k posredovanju informacij javnega značaja, je zapisano v sporočilu za javnost urada pooblaščenca. Kot poudarja, to nedvomno vpliva na transparentnost teh družb.

Sredi meseca je namreč informacijski pooblaščenec zavrgel pritožbo novinarke Dnevnika, ki je od javnega zavoda Kobilarna Lipica neuspešno zahtevala dokumente o pogojih uporabe avtomobilov, ki so v sponzorskih pogodbah z družbama Autocommerce in ljubljanske podružnice BMW Vertriebes GmbH. Gre za avtomobile, ki jih uporabljajo tudi delavci javnega zavoda, zato je novinarka upravičeno pričakovala, da bo Kobilarna Lipica razpolagala z dokumentacijo, so zapisali v sporočilu za javnost informacijskega pooblaščenca.

Ta je nato ugotovil, da Kobilarna Lipica ne razpolaga z omenjeno dokumentacijo in je fizično niti nima v posesti, ker so bile vse pogodbe sklenjene z družbo Lipica Turizem. Stoodstotni lastnik te družbe je sicer javni zavod Kobilarna Lipica, vendar kot gospodarska družba in pravna oseba zasebnega prava Lipica Turizem ni zavezanec za posredovanje informacij javnega značaja.

"Povedano drugače, kljub dejstvu, da oba poslovna subjekta vodi isti direktor, da imata sedež na istem naslovu in iste poslovne prostore, prosilka dokumentov, ki se nanašajo tudi na poslovanje javnega zavoda, ne more zahtevati, ker z njimi ne razpolaga subjekt, ki je dolžan postopati po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja," so razložili v uradu informacijskega pooblaščenca.

Zaradi pomanjkljive zakonodaje prosilci tako ne morejo dostopati do informacij, katerih razkritje je v določenih primerih v javnem interesu, je zapisala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Ker smo se v praksi srečali že z nekaj primeri, kot je primer Lipice, smo ministrstvu za javno upravo že avgusta predlagali spremembo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja," je sklenila.