c S

DZ ponovno potrdil novelo zakona o zdravilstvu

19.10.2011 16:44 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Državni zbor je z 52 glasovi za in nobenim proti ponovno potrdil novelo  zakona o zdravilstvu, na katero je državni svet septembra izglasoval veto. Novela prenaša določbe evropske direktive v slovenski pravni red. Med drugim tudi določa, da bodo lahko zdravilci iz EU dejavnost pri nas opravljali že s prijavo dejavnosti na ministrstvu.

Prenašanje evropske direktive o storitvah na notranjem trgu iz leta 2006 je po navedbah predlagatelja, to je ministrstva za zdravje, tudi eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih je bilo treba sprejeti novelo. Slovenija je namreč od EU že prejela opomin, ker direktive še vedno ni prenesla v svoj pravni red, na kar so v dopoldanski razpravi v DZ opozorili tudi v nekaterih poslanskih skupinah.

Podporo noveli so sicer napovedali v SD, SLS, DeSUS in SNS, medtem ko so v SDS dejali, da ji ne bodo nasprotovali. So pa poslanci ob tem tudi opozorili, da gre za zakon, ki ureja le nujne stvari, medtem ko težav s področja zdravilstva ne ureja v celoti.

Po noveli bodo lahko zdravilci, ki zdravilsko dejavnost že izvajajo v drugi državi članici EU, zdravilsko dejavnost na območju naše države opravljali le s prijavo svoje dejavnosti na ministrstvu za zdravje. Inšpekcijski nadzor pa bo po novem v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata RS in drugih inšpektoratov, pristojnih za posamezna področja.