c S

S 1. oktobrom možnost izbrisa kazenskih točk po opravljenem rehabilitacijskem programu

30.09.2011 13:30 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Nova prometna zakonodaja s 1. oktobrom uvaja možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih. Pogoj pa je prostovoljna udeležba programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa, katerega namen je sprememba voznikovega pogleda na prometno varnost.

Namen rehabilitacijskih programov je ne samo kaznovanje, temveč odpravljanje temeljnih vzrokov za ponavljanje kršitev cestno prometnih predpisov, so pojasnili na današnji novinarski konferenci na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Rehabilitacijski programi so namenjeni večkratnim kršilcem prometnih predpisov in tistim, ki želijo ponovno pridobiti vozniško dovoljenje, je pojasnil direktor agencije Ljubo Zajc. Po njegovih besedah lahko učinke teh programov pričakujemo po dveh letih izvajanja, letno pa naj bi se v vse rehabilitacijske programe vključilo več kot 5000 kršiteljev.

Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, ki bo udeleženca stal 225 evrov, je namenjen tistim kršiteljem, pri katerih niso zaznali alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Za prekrške, ki so povezani z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, pa so namenjeni prostovoljni zdravstveni pregledi s svetovanjem (43 evrov), edukacijske delavnice (200-250 evrov), psihosocialne delavnice (480-540 evrov) in programi za zdravljenje odvisnosti.

Igor Bele z ministrstva za pravosodje je pojasnil, da ministrstvo vodi evidenco kazenskih točk in jih sporoča sodišču. Za izbris kazenskih točk voznik predloži potrdilo o uspešno zaključenem programu ministrstvu, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke.

Na ministrstvu za zdravje so po besedah Vesne Kerstin Petrič pripravili pravilnik o zdravstvenih pogojih za vozniško dovoljenje, ki določa, da bodo kontrolne preglede izvajali v 11 pooblaščenih institucijah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki. Kerstin Petričeva pričakuje, da bo v povprečju posamezen zdravnik opravil 2-3 tovrstne preglede na mesec.

Kot pomembno novost nove ureditve pa je predstavnik policije Ivan Kapun izpostavil izločitev najhujših kršiteljev iz prometa. Odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved vožnje bosta veljala do izdaje sklepa sodišča. Policija bo v petih dneh o prekršku obvestila sodišče, tako bodo kršitelji po Kapunovih besedah hitro obravnavani na sodišču, kjer bo določena njihova nadaljnja usoda.

Statistični podatki o številu prometnih nesreč s prisotnostjo alkohola kažejo trend upadanja. Lani je bilo namreč v prvih osmih mesecih 34 smrtnih žrtev v nesrečah s prisotnostjo alkohola, letos pa 18. V prvih osmih mesecih letos se je zgodilo nekaj več kot 14.000 prometnih nesreč, alkohol pa je bil prisoten pri okoli 1200 prometnih nesrečah.