c S

Vlada o podaljšanju interventnega zakona v leto 2012

29.09.2011 07:33 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo na seji med drugim obravnavala novelo zakona o javnih financah in interventni zakon za leto 2012. Kot je po ponedeljkovem posvetu vlade povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, bo vlada predlagala podaljšanje interventnega zakona v leto 2012.

Veljavni zakon o interventnih ukrepih sicer deloma posega tudi v leto 2012, a se nanaša predvsem na omejevanje proračunskih odhodkov v letu 2011. Brez sprememb bi prihodnje leto po besedah Kamnarjeve prišlo do dodatnega povišanja proračunskih odhodkov v višini 220 milijonov evrov.

Zakon o interventnih ukrepih posega na področje zaposlovanja v javnem sektorju ter usklajevanje socialnih transferjev in pokojnin. S podaljšanjem veljavnosti interventnega zakona naj bi zajezili naraščanje nekaterih odhodkov, ki bi lahko ogrozili konsolidacijo javnih financ v prihodnjem letu, je povedala Kamnarjeva.

Ne bo pa vlada predlagala sprememb državnega proračuna za leto 2012, ki jih je začela pripravljati že poleti. Glede novega zakona o javnih financah, s katerim naj bi med drugim omejili zadolževanje države in je že pripravljen, pa je na ponedeljkovem posvetu prevladalo stališče, da njegova vložitev v parlamentarno obravnavo presega tekoče posle. Kljub temu bo vlada danes predlagala nekatere manjše spremembe.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je v torek v DZ dejal, da je v zadnjih letih zaskrbljujoč nagel porast dolga v BDP. "Ampak imamo tudi izglede, da se ta porast umirja in ne bo šel čez tisto mejo, ki ga bo vlada DZ predlagala s kratkim zakonom o javnih financah kot mejno zgornjo mejo javnega dolga v BDP. To bo verjetno 50 odstotkov. Maastrichtski kriterij je 60 odstotkov," je poudaril Pahor.