c S

Podizvajalci bodo s prijavo v Bruselj počakali teden dni

28.09.2011 13:01 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Društvo podizvajalcev, ki nekaj manj kot leto dni opozarja na neplačevanje opravljenega dela pri gradnji avtocest, poziva vlado h konkretnim korakom. Strokovna komisija naj preuči vsak primer posebej, pozivajo. Če do tega ne bo prišlo v tednu dni, bodo o nepravilnostih pri uporabi kohezijskih sredstev obvestili Bruselj.

"Vlado pozivamo, da strokovna komisija, v kateri bodo med drugim predstavniki vlade, društva in Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, pogleda vsak primer podizvajalcev posebej," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Mirko Požar iz Društva podizvajalcev.

"Če pristojni ne bodo pripravljeni storiti tega v tednu dni, bo že pripravljena dokumentacija poslana v Bruselj," je opozoril.

Postopke so po njegovih besedah že sprožili tudi na slovenskih sodiščih, vendar bodo ti po njegovi oceni trajali več let, podizvajalci pa do takrat, kot pravi, "ne bodo preživeli".

Podizvajalci pravijo, da bi se v primeru prijave na Evropsko komisijo do revizije ustavilo črpanje sredstev iz kohezijskih skladov za vse projekte, namenjene Sloveniji. Gre za približno 1,5 milijarde evrov, ocenjujejo.

"Ne želimo oškodovati države, zato bomo še danes o problematiki obvestili tudi predsednika republike Danila Türka in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja," je opozoril Požar.

Trideset gradbenih in projektnih podjetij, ki so v letih od 2007 do 2010 projektirali in gradili avtocestni križ, ima za opravljena dela in vgrajeni material za približno devet milijonov evrov potrjenih in neporavnanih terjatev do Družbe za avtoceste v RS (Dars) kot naročnika, poudarjajo v društvu.

"Ker naše opravljeno delo, ki ga izkazujemo tako s potrjenimi fakturami in gradbenimi situacijami kot tudi s prometu pravočasno predanimi in danes obratujočimi avtocestnimi odseki, ni plačano, podizvajalci ne moremo predati gradbene in projektne dokumentacije, ki je ključna za pridobitev uporabnega dovoljenja avtocestnih odsekov in formalni zaključek operativnega programa Razvoj okoljske in prometne infrastrukture 2007-2013," so zapisali v pripravljeni prijavi na evropske institucije.