c S

DZ sprejel novelo zakona o gospodarskih zbornicah

22.09.2011 07:02 Ljubljana, 21. septembra (STA) - DZ je s 67 glasovi za in nobenim proti danes sprejel predlog novele zakona o gospodarskih zbornicah, s katerim se odpravljajo neskladja z ustavo, ki jih je ustavno sodišče ugotovilo v obstoječem zakonu.

Kot je na seji povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar, je ustavno sodišče ugotovilo, da obstoječi zakon ne zagotavlja enake obravnave reprezentativnih zbornic pri delitvi premoženja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Predlog omenjene novele to neenakost odpravlja.

Reprezentativne zbornice bodo morale pri delitvi premoženja upoštevati stanje na dan 8. junij 2009. Rok, do katerega naj bi se dogovorile o delitvi premoženja, je 1. januar 2012 - v nasprotnem primeru vse postanejo solastnice GZS v razmerju z deleži upravičenj reprezentativnih zbornic.

DZ je sprejel tudi noveli zakonov o gozdnem reprodukcijskem materialu in o biocidnih proizvodih, potrdil pa je še spremembe zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih.