c S

Čebašek-Travnikova v letnem poročilu izpostavlja neučinkovitost nadzornih služb

05.09.2011 14:26 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je danes premieru Borutu Pahorju predala redno letno poročilo varuha. V njem je, kot je dejala na novinarski konferenci po predaji, izpostavila neučinkovitost nadzornih služb in določene pomanjkljivosti na področju zakonodaje.

Varuhinja v poročilu ugotavlja, da učinkovitost nadzornih služb ni takšna, da bi ljudem zagotavljala dovolj pravne varnosti. Pri tem sicer opozarja, da so inšpekcijske službe samo del tega nadzora.

"Očitno je, da inšpekcijske službe ne delujejo tako, kot bi si želeli uporabniki," je dejal Pahor na današnji novinarski konferenci po srečanju. Zato bo vlada vprašanju učinkovitejšega dela delovnih, okoljskih in socialnih inšpekcij posvetila prednostno nalogo v naslednjem obdobju, je napovedal. Glede tega varuhinja po Pahorjevih besedah predlaga prerazporeditev znotraj javnega sektorja in dodatno izobraževanje, da ne bi bilo potrebno na novo zaposlovati.

Poleg tega je Čebašek-Travnikova v ospredje postavlja nekatere pomanjkljivosti na področju zakonodaje. Opozarja, da lahko zakonodaja sama po sebi omogoča kršitve človekovih pravic, pri čemer je navedla delovno-pravno zakonodajo in zakon o duševnem zdravju. Po njenih besedah pa obstajajo tudi področja, pri katerih zakonodaja nastaja predolgo, npr. zakon o zagovorniku otrokovih pravic.

Varuhinja je tudi izrazila obžalovanje, da njena pobuda glede ustanovitve centra za človekove pravice ni naletela na plodna tla. Kot je dejala, se je o tem pogovarjala s posameznimi ministri, ki so bili ideji naklonjeni. Tako upa, da bo ta ali pa naslednja vlada našla rešitev, da se ustanovi nacionalna inštitucija za človekove pravice, ki je Slovenija zdaj nima.

Sicer pa bodo po njenem mnenju o tem projektu podrobneje govorili na seji vlade, ko bodo obravnavali njeno poročilo in sprejemali odzivno poročilo vlade. Na sejo bo vabljena tudi varuhinja, seja pa bo po Pahorjevih napovedih predvidoma v oktobru.

Na vprašanja o kandidatih za nove ministre Pahor na novinarski konferenci ni želel odgovarjati. Kot je dejal, to ne bo tema današnje novinarske konference, ker bi bilo lahko podcenjujoče za varuhinjo človekovih pravic.