c S

V DZ bo javna predstavitev mnenj o spremembah kazenske zakonodaje

01.09.2011 11:31 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Parlamentarni odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na današnji seji sklenil, da se še pred obravnavo predlaganih sprememb kazenskega zakonika in sprememb zakona o kazenskem postopku na matičnem odboru v DZ opravi javna predstavitev mnenj o spremembah zakonov. Ta bo potekala predvidoma 14. ali 16. septembra.

Predlog sprememb kazenskega zakonika in sprememb zakona o kazenskem postopku je vlada sprejela 2. junija in ga poslala v parlamentarno obravnavo.

Predlagatelji javne predstavitve mnenj v obrazložitvi pojasnjujejo, da se je vlada z novelo zakona o kazenskem postopku odločila predlagati novosti, ki prinašajo na področje kazenskega procesnega prava tudi nekatere konceptualne spremembe, in sicer predobravnalni narok ter sporazum o priznanju krivde. Po njihovem mnenju te spremembe "predstavljajo premik v smeri večje adversarnosti kazenskega postopka", tako predlagajo, da se o predlaganih rešitvah opravi javna predstavitev mnenj.

Prav tako se bo opravila javna predstavitev mnenj glede predlaganih sprememb kazenskega zakonika, ki zadevajo kršitve materialnih avtorskih pravic. Po mnenju predlagateljev javne predstavitve predlagana sprememba predstavlja korak nazaj v razvoju sodobnega urejanja avtorskih pravic na internetu. Navajajo, da po predlagani noveli zakonika lahko posameznika samo zato, ker je prekopiral datoteke na računalnik, doleti triletna zaporna kazen. Poleg tega pa so denarne kazni za te kršitve "nore", dodajajo.