c S

V zadevi Čista lopata zaslišani dve priči, ponovno bo zaslišan tudi kriminalist Slodej

31.08.2011 13:11 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Zaslišani sta bili dve priči, zaposleni na Kontroli zračnega prometa, ponovno pa bo na eni prihodnjih obravnav zaslišan kriminalist Robert Slodej. Na sodišče je prišel tudi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, eden od obtoženih, vendar ni ostal do konca obravnave.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je na obravnavi uvodoma pojasnila, da senat med dvomesečnim premorom ni prejel izvedenskega mnenja o zdravstvenem stanju Ivana Zidarja, zato ta še vedno ostaja izločen iz postopka. Zidar je sodnici pojasnil, da se je obravnave udeležil, da pokaže, da ne želi zavlačevati s postopkom, nato pa je zapustil dvorano, saj je v nadaljevanju potekala obravnava le zoper ostalih sedem obtoženih.

Podjedova je zagovornike obtoženih seznanila, da je sodni senat okrožnega sodišča prejel odločbo predsednika višjega sodišča, v kateri je zapisano, da bo potrebno postopek v zvezi z odvezo tajnosti kriminalista Slodeja ponoviti, kar pomeni, da bo Slodej ponovno zaslišan. Višje sodišče kriminalista Slodeja sicer ni odrešilo dolžnosti varovanja tajnih podatkov v obsegu, ki je večji od tistega, ki ga je dovolilo notranje ministrstvo, je pojasnila Podjedova.

Kot je razvidno iz odločbe predsednika višjega sodišča, ki jih je v vpogled dobila STA, bo višje sodišče razkritje nekaterih tajnih podatkov dovolilo le, če bo šlo za bistvene podatke v sojenju. Kot je pojasnjeno v obrazložitvi odločbe, bo okrožno sodišče za razkritje tajnih podatkov, ki bi bilo bistvenega pomena, moralo zaprositi notranje ministrstvo, dokončno odločitev o razkritju pa bo sprejelo višje sodišče.

Zagovorniki so na preteklih obravnavah večkrat zatrdili, da zaradi Slodejeve delne odveze molčečnosti ne morejo izvajati pravice do obrambe. Na prvem zaslišanju v marcu so Slodeju sicer postavljali predvsem vprašanja povezana s sodelovanjem z domnevnim tajnim policijskim sodelavcem Antonom Urbasom ter nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem.

V nadaljevanju današnje obravnave sta bila zaslišana Jure Dežman in Žiga Ogrizek, ki sta bila na Kontroli zračnega prometa zaposlena v času priprave javnega razpisa za izgradnjo letališkega stolpa ter sta tudi sodelovala s komisijo, ki je izbirala najustreznejšega ponudnika.

Tožilstvo in obramba sta Dežmana spraševala, ali je vedel za sorodstveno razmerje med obtoženim Tomažem Žibertom, ki je bil leta 2007 član razpisne komisije na Kontroli zračnega prometa, in Janezom Bidovcem, ki je opravljal pogodbena dela za Kontrolo zračnega prometa. Dežman je večkrat zagotovil, da ni vedel za njuno sorodstveno razmerje, ko je Bidovca članom razpisne komisije priporočil kot "dobrega podizvajalca".

Ogrizek pa je moral obrambi pojasniti, zakaj se je z Žibertom pogovarjal o popravi terminskih rokov za izgradnjo letališkega stolpa. Ogrizek je zatrdil, da se je za terminske roke zanimal samo zato, ker je želel preveriti, da bodo z izgradnjo stolpa lahko nemoteno potekali tudi ostali projekti, s katerimi se je ukvarjal.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Vseh osem je kazniva dejanja zanikalo že v fazi preiskave.