c S

Poslanci o novem predsedniku DZ na petkovi izredni seji

31.08.2011 13:16 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Izredna seja, na kateri bodo poslanci odločali o novem predsedniku DZ, bo v petek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Na isti seji se bo DZ seznanil z odločitvijo predsednika vlade, da bo vodenje notranjega ministrstva začasno prevzel pravosodni minister Aleš Zalar.

Še pred volitvami novega predsednika DZ se bodo poslanke in poslanci seznanili z odstopom zdajšnjega predsednika DZ Pavla Gantarja, ki je danes podal odstopno izjavo s tega mesta. Kandidat za predsednika DZ je poslanec LDS Ljubo Germič.

Prav tako bodo poslanke in poslanci na seji odločali o predlogu, naj se o zahtevi za referendum o družinskem zakoniku izreče Ustavno sodišče RS.

Na predlog Jožeta Tanka (SDS) je kolegij na izredno sejo uvrstil tudi novelo zakona o vinu, ki jo bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku. Po Tankovih besedah je treba novelo sprejeti zaradi vremenskih ujem, ki so prizadele vinogradnike in to čim prej. Točka je na sejo uvrščena pogojno, to pomeni, da jo bo DZ obravnaval, če se bo pred tem o njej izrekel matični odbor.

Kolegij je danes zavrnil predlog, da DZ zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah obravnava po nujnem postopku. Je pa potrdil predlog, da DZ po nujnem postopku obravnava novelo zakona o interventnih ukrepih.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je Gantarja danes opozoril, da njihova poslanska skupina do zdaj še ni imela priložnosti, da bi postavila poslansko vprašanje predsedniku vlade. Gantar pa mu je pojasnil, da bodo to priložnost dobili takoj, ko se bodo opredelili o tem ali so opozicija ali koalicija.

Gantar se je sicer ob koncu seje kolegija, ki ga je v tem mandatu vodil zadnjič, opravičil vsem, ki jih je morda užalil ali če je storil kakšno napako, novemu predsedniku pa zaželel obilo dobrega dela.