c S

Danes posvet Türka s strankami o Sekolcu

31.08.2011 08:03 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je za danes sklical posvet z vodji poslanskih skupin o kandidaturi Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jože Tanko je napovedal, da se posveta pri Türku ne bo udeležil.

Kot je v torek sporočil Tanko, se vabilu na posvet ne namerava odzvati, saj v SDS v letu in pol niso prejeli odgovorov predsednika republike in njegovih pojasnil "na večkrat legitimno zastavljena vprašanja" poslanske skupine SDS.

SDS se sicer že tudi doslej večkrat ni udeležila posvetovanj pri predsedniku republike, med drugim tudi ne posvetovanja o imenovanju ustavnih sodnikov.

Kandidaturo Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je v ponedeljek soglasno podprl sodni svet, prejšnji teden pa je pozitivno mnenje o Sekolcu sprejela tudi vlada. Sedaj je žogica na strani Türka, da njegovo kandidaturo pošlje v državni zbor.

Sekolec bo na koncu v DZ moral dobiti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. O njegovih strokovnih kvalitetah sicer javno med strankami ne dvomi nihče, so pa v SDS že menili, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred verjetnimi predčasnimi volitvami.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.