c S

Nemška kanclerka prispela na obisk v Slovenijo

30.08.2011 14:47 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes prispela na obisk v Ljubljano, kjer jo je na Prešernovem trgu pričakal gostitelj, slovenski premier Borut Pahor. Skupaj sta si ogledala staro mestno jedro, zdaj pa ju čaka delovno kosilo na Ljubljanskem gradu.

Kanclerko, oblečeno v živozelen suknjič in bež hlače, je na Prešernovem trgu z bučnim aplavzom pozdravila tudi množica več deset ljudi, med katerimi so bili tudi številni turisti. S Pahorjem sta se nato sprehodila do Robbovega vodnjaka pred mestno hišo, medtem pa se je kanclerka rokovala tudi s skupino navdušenih izraelskih turistov.

Na poti po Ciril Metodovem trgu je Merklova presenetila z ogledom vhoda v gostilno Sokol, kjer so stale narodne noše. Zatem si je ogledala tudi ljubljansko stolnico in se sprehodila proti tržnici. Ustavila se je pri prodajalki suhega cvetja, kjer je premier Pahor kanclerki kupil manjši šopek.

Po ogledu tržnice in še nekaj rokovanji s presenečenimi mimoidočimi se je nemška kanclerka z uradnim avtomobilom odpravila na Ljubljanski grad, kjer jo je pričakal ljubljanski župan Zoran Janković. Visoka gostja se je nato vpisala v zlato mestno knjigo gostov.

Sledilo je delovno kosilo, na katerem naj bi voditelja slovenske in nemške vlade govorila predvsem o dolžniški krizi v območju evra, poglabljanju dvostranskih odnosov med državama, pa tudi o ostalih perečih vprašanjih v Evropski uniji ter o položaju na Zahodnem Balkanu in v Severni Afriki.

Na kosilu so uvodoma postregli s filejem dimljene postrvi s svežim hrenom na solatni posteljici, obloženim z marinirano zelenjavo. Sledil je junčji steak na žaru z oblogo iz praženih jurčkov in fine zelenjave, poleg katerega so postregli sirove štruklje z zelišči. Preden sta Pahor in Merklova delovno kosilo zaključila s kavo, so postregli še z jabolčno strjenko s cimetovo omako in obloženo s sezonskim sadjem.

Ob hrani so jim ponudili rebulo letnik 2009 iz vinske kleti Erzetič in merlot letnik 2005 iz vinske kleti Movia, medtem ko je sladico spremljal rumeni muškat letnik 2006 iz vinske kleti Prus.

O pogovorih bosta Pahor in Merklova predvidoma nekaj pred 14. uro spregovorila na skupni novinarski konferenci. Voditelja bosta danes po napovedih sprejela tudi Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa, s katero naj bi državi potrdili in še dodatno poglobili partnersko sodelovanje.

Merklovo bo nato sprejel predsednik države Danilo Türk, pred odhodom iz Ljubljane pa se bo v rezidenci nemškega veleposlanika v Sloveniji sestala še s predsednikom opozicijske SDS Janezom Janšo. Nemška Krščansko-demokratska unija (CDU), ki jo vodi Merklova, in SDS sta namreč vključeni v Evropsko ljudsko stranko, Merklova in Janša pa sodelujeta še iz časov, ko je Janša vodil slovensko vlado in bil skupaj z Merklovo tudi v triu predsedovanja EU.