c S

Libijski prehodni svet Gadafijevim privržencem postavil ultimat

30.08.2011 14:47 Bengazi, 30. avgusta (STA) - Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je privržencem dosedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija postavil ultimat. V skladu z njim morajo do sobote predati še zadnje utrdbe Gadafijevega režima, sicer jih bodo uporniki zavzeli z vojaško operacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uporniki se s plemenskimi voditelji v še zadnjih krajih pod nadzorom Gadafijevih privržencev že več dni pogajajo o predaji, saj bi se radi izognili prelivanju krvi in uničevanju mest.

A kot je danes dejal Džalil, se bo ta priložnost iztekla konec eid al fitra oz. v petek, ko se bo v Libiji zaključil ta tridnevni praznik ob koncu ramadana.

"Če mirne rešitve še vedno ne bo na vidiku, bomo od sobote postopali na vojaški način," je na novinarski konferenci v Bengaziju dejal Džalil. Vojaškega posredovanja po njegovih besedah sicer ne želijo, a ne morejo več čakati.

Kot je še pojasnil Džalil, ultimat zadeva rojstno mesto libijskega samodržca Sirto, ki leži 360 kilometrov vzhodno od Tripolija, kraj Bani Valid in regijo na jugu države.

Obroč okrog Sirte, mesta z okoli 120.000 prebivalci, se sicer že nekaj časa oži, saj uporniki napredujejo vse bliže mestu. Razmere na območju so po poročanju AFP danes mirne.