c S

Sodni svet soglasno podprl kandidaturo Sekolca

30.08.2011 07:41 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Sodni svet je v ponedeljek soglasno podprl kandidaturo Jerneja Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Sekolec se je sicer osebno udeležil seje sodnega sveta. Pred sejo novinarjem ni povedal nič določenega, dejal pa je, da bo naloga težka in zahtevna, zanj osebno v profesionalnem smislu pa življenjsko delo.

Kot so po seji sporočili iz sodnega sveta, je iz njegove vloge in priložene dokumentacije razvidno, da Sekolec izpolnjuje formalne pogoje iz razpisa, na katerega se je prijavil. Poleg tega ima po mnenju sodnega sveta "izredno bogate izkušnje s področja mednarodne arbitražne teorije in prakse ter dovolj pravnega znanja, da bo (...) lahko v celoti kompetentno in neodvisno opravljal funkcijo arbitra".

Sodni svet je sicer kandidaturo Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča prvič obravnaval v sredo, po seji pa je predsednik sveta Miro Cerar povedal, da so Sekolca povabili na pogovor, da bi nekatere vidike preverili še z njim osebno. Kot je takrat pojasnil Cerar, je Sekolec nedvomno "kredibilen kandidat", vendar želijo opraviti še pogovor z njim, saj gre za pomembno vprašanje.

O Sekolcu je pozitivno mnenje pred tem že sprejela vlada, po ponedeljkovem pozitivnem mnenju sodnega sveta pa se bo zdaj predsednik republike odločil, ali bo njegovo kandidaturo poslal v državni zbor. Ker je edini kandidat in ker mu strokovnih kvalifikacij nihče ne oporeka, je malo možnosti, da Sekolec na koncu ne bi bil tudi potrjen kot slovenski arbiter.

Sekolec je ob prihodu na ponedeljkovo sejo sodnega sveta med drugim dejal, da se mu to, da je moral priti na sejo, ne zdi napačno. "Zdi se mi v redu, ker je to pravzaprav izraz želje, da se temeljito pretehta ta odločitev, ki je za Slovenijo zelo pomembna," je dejal in obenem izrazil pripravljenost, da se predstavi tudi v DZ. Se mu pa zdi "škoda", da je pravzaprav edini kandidat, saj je pričakoval, da jih bo več.

Izida arbitraže Sekolec v ponedeljek ni želel napovedovati, še posebej ne glede morda najpomembnejšega vprašanja, ali bo Slovenija dobila dostop do odprtega morja. "To je dosti prezgodaj. Nihče še ni videl argumentov in če bi vam jaz zdaj na to vprašanje odgovoril, bi se diskvalificiral kot arbiter," je poudaril.

Prav tako ni želel napovedovati, koliko časa bi arbitraža lahko trajala. "Že na začetku imata obe strani dvanajst mesecev za izdelavo prvega pripravljalnega spisa. Eno leto je mimo. Potem sledi odgovor na to, za kar bo potrebnih nekaj mesecev, morda spet eno leto. Tako da je to zelo težko napovedovati," je opisal.

Tudi glede tega, ali misli, da bo uspešen arbiter za Slovenijo, se ni želel izreči. "V arbitraži je tako, da mora o tem biti prepričana stranka, ki imenuje arbitra. Ali to arbiter misli sam zase, je pravzaprav drugorazredno vprašanje," je poudaril.

Zavrnil pa je očitke, da sicer je velik mednarodnopravni strokovnjak, a ne za pomorsko pravo, ki naj bi bilo odločilno v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. "To je tako kot v življenju, nihče ni idealen človek," je dejal.

"Pri izbiri arbitra gre za to, da ima stranka, ki imenuje arbitra, zaupanje v tega človeka, da bo pomagal ostalim arbitrom, da se bodo vsi argumenti, ki jih Slovenija navaja, temeljito pretehtali. Ali ima Slovenija zaupanje v tega ali onega, je odločitev Slovenije," je pojasnil.

Mu bo pa naloga vsekakor v čast in ima pred njo veliko spoštovanje. Na vprašanje, zakaj se je pravzaprav prijavil za to nalogo, glede na velika pričakovanja tako politike kot javnosti, je dejal, da jo pač "nekdo mora" prevzeti. Odločitev je sprejel po tehtnem premisleku in po pogovoru z družino, kdo iz politike mu je prvi predlagal, da prevzame nalogo, pa ni pojasnil.

Prav tako tudi sprejema breme, ki ga nosi naloga arbitra, če na primer Slovenija z odločitvijo arbitraže ne bo zadovoljna. "Če greste na sodišče in dobite pravdo, potem je bil sodnik dober, če ne, pa imate drugačno mnenje. Tako je v življenju," je dejal.

Nedoločen je bil tudi glede lanskega poziva predsednika republike Danila Türka ob začetku razprav o imenovanju arbitra, da bi arbiter zaradi velike časti, ki ga prinaša ta položaj, moral razmisliti o odpovedi honorarju. "On tega vprašanja ni izpostavil v zvezi z mano (...) V arbitraži pa velja, da se arbiter sam ne spušča v pogajanja o honorarju, ne o višjem ne o nižjem, kot je dogovorjeno oz. kakor je zamišljeno. Tako da se jaz v tem trenutku o tem niti ne smem pogovarjati," je dejal.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.