c S

ZN sklenili odmrzniti sredstva za pomoč Libiji

26.08.2011 08:15 New York, 26. avgusta (STA) - Združeni narodi so v četrtek sklenili sprostiti 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega premoženja Libije. Sredstva naj bi namenili za humanitarno pomoč in obnovo države po spopadih. Do odločitve o odmrznitvi libijskega premoženja je prišlo v odboru Varnostnega sveta ZN za sankcije proti Libiji na pritisk ZDA.

Tik pred odločitvijo o odmrznitvi 1,5 milijarde dolarjev (1,04 milijarde evrov) v ameriških bankah sta morali ZDA in Južnoafriška republika (JAR) v odboru VS ZN, ki nadzoruje izvajanje sankcij proti Libiji, katerih del je bila tudi zamrznitev sredstev, razrešiti še medsebojni spor.

JAR je namreč nasprotovala sprostitvi sredstev, saj bi to po njenem pomenilo priznanje libijskega nacionalnega prehodnega sveta. V doseženem dogovoru so nato sklenili, da ne bodo omenjali nacionalnega prehodnega sveta, ampak da bo denar namenjen "ustreznim oblastem", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

JAR, ki naj bi bila dolgoletni zaveznik libijskega samodržca Moamerja Gadafija, pa tudi Afriška unija, nista priznala nacionalnega prehodnega sveta kot edinega legitimnega predstavnika Libijcev, kar so sicer že storile številne države, nazadnje tudi Arabska liga.

ZDA so v četrtek sporočile, da nameravajo odmrznjena sredstva na računih ameriških bank nameniti za programe ZN v Libiji, za zdravstvo, šolstvo in hrano, ne bodo pa jih uporabili v "vojaško namene", še navaja AFP.

Varnostni svet ZN je pred slabega pol leta uvedel ostre sankcije proti Gadafijevemu režimu, ki so obsegala tudi zamrznitev premoženja libijskega voditelja, članov njegove družine, njegovih najtesnejših sodelavcev, libijske centralne banke in nacionalne naftne družbe. VS ZN je tudi sprejel odločitev o uvedbi embarga na izvoz orožja v Libijo ter omejitvi potovanj za 16 vodilnih libijskih predstavnikov.