c S

Na statusni konferenci o poteku postopka proti Mladiću

26.08.2011 08:12 Haag, 25. avgusta (STA) - Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić je po več kot mesecu in pol danes znova stopil pred sodnike haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Na statusni konferenci je bilo sicer govora le o poteku postopka pred začetkom glavne obravnave in o rokih za vložitev zahtev tožilstva in obrambe.

Del statusne konference je bil na željo Mladića posvečen tudi njegovemu zdravstvenem stanju. Ta del je bil sicer zaprt za javnost. Mladić je bil 17. avgusta operiran zaradi kile, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mladić je po besedah predsedujočega sodišča, sodnika Alphonsea Oriea, tudi prosil, da med prevozom iz pripora v Scheveningu do sodišča ne bi več nosil lisic. Njegovo prošnjo bodo posredovali sekretariatu sodišča.

Orie je še dejal, da ima Mladićeva obramba čas do 31. avgusta, da odgovori na zahtevo tožilstva po ločitvi obtožnice na dva dela. Na podlagi tega bi Mladiću najprej ločeno sodili za genocid v Srebrenici, nato pa še za druge zločine, med drugim štiriletno obleganje Sarajeva.

Sodnik je naslednjo statusno konferenco o primeru Mladić določil za 6. oktober, še poroča Tanjug.

Na statusni konferenci sta se prvič pojavila Mladićev odvetnik Branko Lukić in njegov pravni svetovalec Miloš Šaljić. Mladić je bil na sodišču danes bolj umirjen kot na zaslišanju 4. julija, ko je motil postopek in se ni želel izjasniti o krivdi.

69-letnega Mladića so po 16 letih na begu srbske varnostne sile aretirale maja letos. Obtožen je vojnih zločinov med vojno v BiH, med drugim odgovornosti za genocid v Srebrenici.