c S

Vlada za pripravo novele zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja

26.08.2011 08:10 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi, nalogah in sestavi medresorske delovne skupine za pripravo novele zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja. Analiza je namreč pokazala, da je institucionalna ureditev varstva pred diskriminacijo v Sloveniji pomanjkljiva, zato je potrebno zakon ustrezno spremeniti in dopolniti, so sporočili po seji.

Zakon je splošni nediskriminacijski predpis, ki vsakomur zagotavlja pravico do enakega obravnavanja ne glede na spol, narodnost, raso, vero, invalidnost, spolno usmerjenost ali drugo okoliščino.

Zaradi reorganizacije in izboljšanja institucionalne ureditve spodbujanja enakosti in varstva pred diskriminacijo je vlada lani ustanovila delovno skupino, ki je pripravila analizo institucionalne ureditve spodbujanja enakosti in varstva pred diskriminacijo. Analiza je pokazala, da je institucionalne ureditve varstva pred diskriminacijo v Sloveniji pomanjkljiva. Zato je po mnenju vlade potrebno ponovno preveriti in ustrezno spremeniti ter dopolniti zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, zlasti v delu, ki se nanaša na institut zagovornice oziroma zagovornika načela enakosti.

Zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc je sicer pred kratkim opozoril, da zagovornik v Sloveniji ni samostojen državni organ, pač pa en sam uslužbenec urada za enake možnosti, torej ene od strokovnih služb vlade. Vlada imenuje zagovornika, lahko pa ga tudi razreši, dodaja.

Po njegovem opozorilu vlada z morebitnim neimenovanjem novega zagovornika institut lahko dejansko odpravi oziroma onemogoči. Meni, da je pri svojem delu "očitno neučinkovit predvsem zaradi organizacijskih pogojev".

Ob tem je tudi opozoril, da je potrebno ustanoviti neodvisno telo, ki naj zagotovi učinkovito varstvo pred diskriminacijo in spremljanje stanja, hkrati pa naj vsem daje spodbude. Za preprečevanje in odpravljanje diskriminacije, kot pravi, pa niso dovolj le pravni in politični ukrepi, pač pa je treba dolgoročno in večplastno vplivati na spremembo zavesti ljudi in spremeniti družbene vzorce.

Mednarodno pravo v ta namen državam po njegovih besedah nalaga pravne obveznosti, da zagotovijo učinkovito pravno varstvo ter spodbujajo odpravljanje diskriminacije. Ob tem pa se Vernik Šetinc zavzema za to, da bi bile odločitve takega organa pravno obvezne.