c S

Vlada načrtuje zelo varčevalen proračun za 2012

25.08.2011 14:11 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Vlada načrtuje zelo varčevalen proračun, proračunski primanjkljaj pa se bo po sedanjih načrtih znižal na 3,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je danes po prvem delu seje vlade povedal minister za finance Franc Križanič. Kot je dejal, gre za eno bolj korenitih varčevanj v zgodovini neodvisne Slovenije, zato so pogajanja z ministrstvi burna.

Vlada sicer danes nadaljuje delovni posvet o spremembah proračuna za 2012 in proračunu za 2013. Križanič pričakuje, da bo osnovni razrez po politikah sprejet že na naslednji seji vlade.

Kot pravi finančni minister, je sprejeti proračun za 2012 odločno previsok glede na cilje konsolidacije javnih financ, zato ga bo treba znižati.

Sedanji predlog sprememb proračuna za 2012 je zato po njegovih besedah izrazito varčevalen. Ob predpostavki, da bo DZ septembra sprejel rebalans letošnjega proračuna, se bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto po sedanjih načrtih znižal s 4,6 na 3,25 odstotka BDP.

S tem naj bi bil tudi javnofinančni primanjkljaj že zelo blizu dovoljeni zgornji meji v paktu o stabilnosti in rasti. Ta je pri treh odstotkih BDP, Slovenija pa je v svojem programu stabilnosti načrtovala, da bo v meje pakta prišla leta 2013.

Križanič glasovanje v DZ o rebalansu letošnjega proračuna pričakuje na septembrski seji, za predloga sprememb proračuna za 2012 in proračuna za 2013 pa je cilj 1. oktober.

Vlada danes razpravlja tudi o predlogu zakona o davku na nepremičnine. Ta je po dolgi javni razpravi in političnih usklajevanjih že napisan in je po Križaničevih besedah v teh zaostrenih razmerah znova postal aktualen, pa čeprav so politične razmere negotove.