c S

Nepovezani poslanci brez dogovora o podpori kandidatom za ministre in predsednika DZ

24.08.2011 15:52 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Nepovezani poslanci se na današnjem sestanku še niso dogovorili glede podpore kandidatom za nove ministre in predsednika DZ, saj se bodo o tem uskladili, ko bodo imena kandidatov uradno znana, je za STA povedal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Načelne podpore namreč po njegovih besedah ne želijo vnaprej napovedovati.

Podpore kandidatom za pet novih ministrov, na katere bo premier Borut Pahor vezal zaupnico, nepovezani poslanci ne želijo predhodno napovedovati, saj se lahko pozneje pojavi tudi kakšen nesprejemljiv predlog, je pojasnil Žnidaršič.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev ostaja brez dokončnega dogovora tudi glede podpore rebalansu proračuna. Predhodno bodo namreč predlagali razgovor z ministrom za finance Francem Križaničem, saj imajo glede predloga rebalansa določene pomisleke.

Načeloma nepovezani poslanci po besedah njihovega vodje vedo, da bo rebalans treba sprejeti, "ni pa nujno, da je točno tak, kot je pripravljen. Morda bi bilo mogoče upoštevati še kakšen pomislek".

Žnidaršič je še poudaril, da nepovezani poslanci nimajo nikakršnih zahtev glede položajev v DZ ali v ministrski ekipi in tako podpore novi ministrski ekipi ali drugim predlogom ne bodo pogojevali.

V javnosti se sicer pojavljajo različne špekulacije o predlogih za nove ministre, vse bolj zanimivo pa je tudi preštevanje glasov poslancev, ki bi kandidate podprli in s tem izrekli zaupnico premieru. Kandidati lahko namreč zagotovo računajo le na glasove poslanskih skupin SD in LDS, ki imata skupaj 33 poslancev. Kandidate bi utegnili podpreti tudi v SNS in nepovezani poslanci, kar predstavlja dodatnih deset glasov.

Da bodo ministrskim kandidatom odrekli podporo, pa so napovedali v SDS, ki ima 27 poslancev, SLS s šestimi poslanci, Zares s sedmimi in DeSUS s petimi poslanci. Za izvolitev ministrov sicer zadostuje navadna večina poslanskih glasov, zato bo odločilna tudi prisotnost poslancev na glasovanju.

V Zares so danes ponovno potrdili, da ne bodo podprli nove ministrske ekipe, saj je po besedah poslanke Zares Majde Širca stranka zapustila koalicijo prav zaradi zahtev po temeljiti rekonstrukciji vlade, ne pa samo po zamenjavi strankinih ministrov.

"Odgovor o podpori je bil že dan. Bil je tudi predlagan večkrat, na začetku s predlogom za odhod vodij političnih strank levice in v nadaljevanju tudi z jasno zahtevo, kdo naj bi to vlado zapustil. Ker scenariji ne gredo sedaj v to smer, potem tudi naše podpore na tej točki ne bo," je na današnji novinarski konferenci o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zatrdila Širca.

"To, da je stranka Zares zapustila štiri dobro vodena ministrstva, ni naredila iz nečimrnosti, ampak iz vednosti, da je težko vladati, v kolikor ti ljudstvo ne zaupa, in da je težko vladati, v kolikor vsi ljudje niso na pravem mestu, sploh pa najbolj odgovorni," je pojasnila poslanka. Tako je po njenih besedah stališče vseh v poslanski skupini.

Glede morebitnega kandidata za ministra za kulturo Jožefa Školča (LDS) pa je Širca dejala, "da se ji zdi zanimivo, da prav ministrstvo za kulturo prevzame stranka, ki je v svojih javnih nastopih s svojimi nekaterimi člani zagovarjala možnost, da ministrstvo za kulturo ni potrebno in da je dovolj, če področje kulture vodijo finance". Poudarila je, da je ministrstvo za kulturo, tudi v kolikor bo prišlo do drugačnih definicij vladnih resorjev, potrebno in nujno.

Več možnosti za izvolitev bo imel kandidat za predsednika DZ. Poslanec LDS Ljubo Germič je sicer že potrdil, da je eden od možnih kandidatov.