c S

Gadafi napoveduje boj "na zmago ali smrt"

24.08.2011 10:47 Tripoli, 24. avgusta (STA) - Libijski voditelj Moamer Gadafi je ponoči prek zvočnega posnetka ponovno nagovoril Libijce in z neznane lokacije napovedal, da se bo boril "na zmago ali smrt". Potem ko so uporniki v torek zavzeli njegov kompleks Bab al Azizija v Tripoliju, je zatrdil, da se je od tam že prej umaknil "iz taktičnih razlogov".

"Bab al Azizija potem, ko je Nato (od začetka konflikta) nanj izstrelil 64 raket, ni bil nič več kot kup ruševin in od tam smo se umaknili iz taktičnih razlogov," je libijski polkovnik sporočil v govoru, ki ga je ponoči predvajala televizija al Uruba in povzela spletna stran Al Libija. Sporočilo ni pojasnilo, od kje se Gadafi oglaša.

V jutranjih urah se je nato libijski samodržec ponovno javil in v posnetku za lokalno radijsko postajo dejal, da se je skrivaj sprehodil po Tripoliju in videl ljudi, ki so "pripravljeni braniti mesto". Libijce je pozval, naj prestolnico "očistijo podgan", upornike pa obtožil mučenja in usmrtitev nasprotnikov.

Da so Gadafijev kompleks upornikom prepustili iz taktičnih razlogov, je ponoči zatrdil tudi tiskovni predstavnik režima Musa Ibrahim, saj naj ne bi več služil niti "vojaškemu niti strateškemu cilju".

Ob tem je Ibrahim pozval prostovoljce, naj se pridružijo boju za režim in zatrdil, da je v zadnjih urah v Tripoli že prišlo 6500 ljudi, da bi stopili v vrste borcev za Gadafija. Če bodo uporniki nadaljevali s spopadi, bodo režimske sile Libijo spremenile v "vulkan", je še zagrozil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Libijski uporniki so v torek prevzeli nadzor nad Gadafijevim kompleksom v prestolnici in s tem zadali hud udarec že tako majavemu režimu, čeprav njegovega voditelja še vedno niso našli. Uporniki zatrjujejo, da bo bojev konec šele s prijetjem Gadafija. Tega bi radi dobili živega, da bi mu lahko sodili in bi ves svet "spoznal njegove zločine".

Po navedbah poročevalcev iz Tripolija so se tam tudi minulo noč nadaljevali spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami. V spopadih za Tripoli, ki trajajo že od sobote, je po navedbah nacionalnega prehodnega sveta s sedežem v Bengaziju umrlo že več kot 400 ljudi, še 2000 je bilo ranjenih. Bolnišnicam v mestu primanjkuje praktično vsega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.