c S

Nadzorniki Pivovarne Laško o Lahovi prevzemni ponudbi

24.08.2011 08:16 Laško, 24. avgusta (STA) - Nadzorniki Pivovarne Laško bodo popoldne obravnavali prevzemno ponudbo finančne družbe KS Naložbe Igorja Laha in podrobnosti v zvezi s tem. V ospredju bodo tudi projekti dezinvestiranja, torej odprodaja deležev Pivovarne Laško v Mercatorju, Delu in Fructalu, je za STA povedal prvi nadzornik Vladimir Malenković.

Družba KS Naložbe, ki je ponudbo za prevzem Pivovarne Laško objavila v začetku avgusta, za delnico pivovarne ponuja devet svojih obveznic 1. izdaje; nominalna vrednost vsake obveznice je en evro, kar pomeni, da za vsako delnico ponujajo devet evrov. Ponudba, ki ne vsebuje praga uspešnosti, velja do 30. septembra.

Uprava Pivovarne Laško z Dušanom Zorkom na čelu je že sporočila, da prevzemne ponudbe ne namerava sprejeti. Med drugim zato, ker na podlagi prospekta ni mogoče zaključiti, kakšen vpliv bi imel prevzem na realizacijo strategije Pivovarne Laško. Vodstvo Laškega je sicer poudarilo, da je uspešnost ponudbe za prevzem odvisna od odločitve lastnikov.

Ponudbe prav tako ne namerava sprejeti Nova Ljubljanska banka, ki je po podatkih iz letnega poročila s 23,5-odstotnim deležem največja lastnica laške pivovarne. V Kapitalski družbi, ki ima v lasti nekaj več kot sedem odstotkov Laškega, bodo medtem ponudbo preučili ter odločitev sprejeli do izteka roka ponudbe. Kot neresno pa so ponudbo označili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev in napovedali, da je ne bodo sprejeli.

Na dnevnem redu seje nadzornikov Laškega so tudi projekti dezinvestiranja. Pivovarna je že v juliju podpisala pogodbo za prodajo Fructala srbskemu Nectarju, s čimer sta že soglašala tako nadzorni svet Pivovarne Union, lastnice ajdovske družbe, kot skupščina Laškega. Skupščina laške pivovarne je upravi dala tudi soglasje za sklenitev mandatne pogodbe za izbiro svetovalca pri skupni prodaji večinskega deleža Mercatorja.

Kot je na skupščini Pivovarne Laško konec julija dejal Zorko, bo uprava glede prodaje ostalih naložb počakala na končanje postopka o prevzemu pivovarne. Dodal je, da prodaji Dela in Večera trenutno mirujeta.