c S

Merklova na Hrvaškem predvsem o vlaganju v energetiko

23.08.2011 13:13 Zagreb, 23. avgusta (STA) - Hrvaška premierka Jadranka Kosor in nemška kanclerka Angela Merkel sta se v ponedeljek v Zagrebu dogovorili glede nemških vlaganj v energetiko, vojaško in avtomobilsko industrijo na Hrvaškem, danes poročajo hrvaški mediji. Poudarjajo pa predvsem pričakovanja Merklove, da bo Hrvaška umaknila vse ovire za nemška vlaganja.

Kot konkretne vlagatelje mediji omenjajo nemške energetske družbe Eon, Ruhrgas in RWE. "Nemška stran je pokazala interes za vlaganja v termoelektrarno Plomin. Za kaj takega se sicer morajo udeležiti javnega razpisa," dodaja zagrebški Večernji list.

Nemška delegacija se je seznanila tudi s podrobnostmi javnega razpisa za turistični projekt Brijoni riviera ter možnostmi vlaganj v infrastrukturo, vendar so največ interesa kazali pri energetiki. Ob tej panogi so omenjali tudi sodelovanje vojaške industrije ter partnerstvo v avtomobilski industriji, še navaja Večernji list. Kot napoveduje, bo oktobra Hrvaško obiskala delegacija nemškega odbora za vlaganja v vzhodnoevropske države.

Tudi Jutarnji list navaja, da je Merklova na mizo gostiteljem postavila vrsto energetskih projektov, med drugimi tudi dodatne vetrne elektrarne. Nemčija je namreč investirala v več vetrnih elektrarn na Hrvaškem, zlasti na območju Senja.

Podpredsednik hrvaške vlade za investicije Domagoj Milošević je za Jutarnji list zavrnil poročanja medijev, da so za nemške vlagatelje ovire previsoke. Izpostavil je, da ni nobenih pomembnejših težav za nemške vlagatelje ter da je trenutno nekaj manj kot deset nemških projektov v različnih fazah izvedbe.

A Jutarnji list opozarja, da statistika ni tako dobra. "Pred tremi letim so bila nemška vlaganja na Hrvaško 428 milijonov evrov, v letu 2010 pa desetkrat manjša," navaja zagrebški časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir iz hrvaške vlade.

Tudi Novi list piše, da je "malo napredka" pri izvedbi nemških projektov v energetiki, infrastrukturi, kmetijstvu in turizmu. Kot izpostavlja časnik, nemški vlagatelji opozarjajo na probleme pravne varnosti, davkov, korupcije in neučinkovite javne uprave. Kot prednosti Hrvaške pa navajajo geostrateški položaj države, dobro izobraženo in kvalificirano delovno silo ter razvito prometno infrastrukturo, z izjemo železnic.