c S

Debeljak odstopil kot nadzornik Petrola

23.08.2011 09:55 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Žiga Debeljak je v ponedeljek nepreklicno odstopil s funkcije člana nadzornega sveta in člana revizijske komisije Petrola, je danes na spletni strani Ljubljanske borze objavil predsednik nadzornega sveta Tomaž Kuntarič. Debeljak je odstopil v izogib morebitnim konfliktom interesa po Mercatorjevem prevzemu družbe En Plus.

Mercator, ki ga kot predsednik uprave vodi Debeljak, je z družbo En Plus konec junija podpisal dogovor o strateški povezavi, ki je v veljavo stopil v začetku avgusta. Največji slovenski trgovec je v skladu z dogovorom postal 100-odstotni lastnik En Plusa, ki ima v lasti bencinske servise 24/7.

Iz Mercatorja so danes sporočili, da je Debeljak že na zadnji seji nadzornega sveta Petrola 14. julija napovedal, da bo po vstopu skupine Mercator na trg maloprodaje proizvodov iz nafte ponovno ovrednotil možnost svojega sodelovanja v nadzornem svetu Petrola glede na spremenjene okoliščine v luči določil kodeksa upravljanja javnih delniških družb.

Debeljak se zavzema za visoke standarde korporativnega upravljanja in je v svoji odstopni izjavi sporočil, da je kljub temu, da bo dejavnost upravljanja samopostrežnih bencinskih servisov v Sloveniji predstavljala le majhen del celotne dejavnosti skupine Mercator, z namenom celovitega spoštovanja določil kodeksa upravljanja javnih delniških družb, dobre prakse na tem področju ter v izogib morebitnim konfliktom interesa, ki bi izvirali iz njegovega opravljanja funkcije predsednika uprave Mercatorja in funkcije člana nadzornega sveta Petrola, sprejel odločitev o odstopu.

Debeljak je bil v nadzornem svetu Petrola od aprila 2009. Med nadzorniki so poleg Kunatariča predstavniki kapitala še Bruno Korelič, Dari Južna, Urban Golob in Irena Prijović, predstavniki zaposlenih pa Franc Premrn, Andrej Tomplak in Boštjan Trstenjak.