c S

Ashtonova poziva Gadafija k odstopu

22.08.2011 14:10 Bruselj/Peking, 22. avgusta (STA) - Konec režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija je blizu, je danes ocenila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Gadafija je pozvala k takojšnjemu odstopu, da bi preprečil nadaljnje prelivanje krvi. Medtem ko uporniki napredujejo v Tripoliju, pa je Kitajska izpostavila, da bo spoštovala izbiro libijskega naroda.

Prehodni nacionalni svet in upornike je Ashtonova pozvala, naj zagotovijo zaščito civilistov, pa tudi k polnemu spoštovanju mednarodnega človekoljubnega prava in človekovih pravic ter k ravnanju v interesu ohranitve miru in stabilnosti v državi, so sporočili iz Bruslja.

"Libija danes vstopa v novo obdobje. Pozdravljam pogum tistih, ki so se borili in to omogočili," je poudarila v sporočilu za javnost. Ocenila je, da je napočil čas za začetek procesa tranzicije "proti novi Libiji, v kateri bodo spoštovana demokratična načela, pravosodje in človekove pravice".

Ocenila je še, da bodo prihodnji meseci in leta preizkus za libijski narod, prepričana pa je, da se bo narod združil in zagotovil, da bo Libija prevzela svoj položaj v mednarodni skupnosti kot stabilna in demokratična država. Evropska unija pa bo še naprej nudila podporo ter ostala trdna partnerka libijskemu narodu, je še dodala.

Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta v skupni izjavi danes ocenila, da se Gadafijev režim bliža koncu, in libijskega voditelja pozvala, naj spoštuje voljo ljudstva in nemudoma odstopi ter s tem prepreči prelivanje krvi in trpljenje.

Pot je sedaj odprta za svobodo in samoopredelitev Libije, sta med drugim izpostavila in zagotovila, da bo EU še naprej skupaj z mednarodno skupnostjo podpirala Libijo pri njeni demokratični in gospodarski obnovi, temelječi na družbeni pravičnosti, vključenosti in ozemeljski celovitosti.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek pa je v luči dogodkov v Libiji danes sporočil, da je "danes dan veselja za vso Libijo in celotno regijo" in da bo Tripoli kmalu osvobojen. Libijskemu ljudstvu in prehodnemu nacionalnemu svetu je Buzek čestital za njihov pogum in odločenost.

Tudi Buzek je prepričan, da je Gadafijeva vladavina končana. Obenem se je izrekel za to, da morajo odgovorni za zločine proti človečnosti in druge zlorabe stopiti pred roko pravice. EU trdno stoji ob strani libijskemu ljudstvu, je še zapisal predsednik Evropskega parlamenta ter ponudil pomoč in aktivno podporo pri tranziciji v demokratično Libijo. "Prihodnost Libije se začenja sedaj. Upam, da bo to prihodnost miru in pravičnosti, enotnosti in blaginje za vse."

Da se Gadafijev režim ruši, je že v nedeljo ocenil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je tako kot Ashtonova znova pozval Gadafija k odstopu. "Napočil je čas za oblikovanje nove Libije - države, ki bo temeljila na svobodi in ne strahu, na demokraciji in ne na diktaturi, na volji mnogih in ne na volji peščice," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kitajsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da Peking "spoštuje izbiro libijskega ljudstva" in upa, da se bo v državo hitro vrnila stabilnost. Tiskovni predstavnik Ma Zhaoxu je ob tem dodal, da je Kitajska pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo in da si želi imeti konstruktivno vlogo pri obnovi Libije.

Potem ko so uporniki v nedeljo zvečer prišli do središča Tripolija, se danes boji v mestu nadaljujejo. Predstavnik libijskih upornikov v Londonu je povedal, da uporniki nadzirajo že 95 odstotkov mesta.