c S

Alarmantno stanje grškega državnega proračuna

22.08.2011 06:54 Atene, 21. avgusta (STA) - Grškemu proračunu zaradi skrčenja obsega bruto domačega proizvoda (BDP) grozi nevarno neravnovesje. V prvih sedmih mesecih so bili proračunski prihodki po podatkih ministrstva za finance za 1,9 milijarde evrov nižji kot v enakem obdobju lani. Obenem so se izdatki povečali za 2,7 milijarde evrov.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je zato v današnjem pismu evropskemu komisarju za gospodarske in denarne zadeve Olliju Rehnu, predsedujočemu evroskupine Jean-Claudeu Junckerju in predsedniku Evropske centralne banke Jean Claudu Trichetu sprožil alarm. V njem je pozval k čim prejšnji uresničitvi nedavne odločitve vrha EU o dodatni pomoči Grčiji v višini približno 109 milijard evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po Venizelosovem mnenju je treba predvsem "politično" končati spor glede zavarovanj, ki jih nekatere države članice zahtevajo za svoj del pomoči Grčiji, tako da bi "dali mednarodnim trgom in tudi državljanom jasno in pozitivno sporočilo" o dogovoru, po katerem bo Finska dobila zavarovanja za svoj del julija dogovorjene dodatne pomoči Grčiji.

Finska, ena od le šestih članic EU z bonitetno oceno AAA, se je prejšnji teden z Grčijo dogovorila o zavarovanjih za svoj del skupaj 159 milijard evrov vredne dodatne finančne pomoči Grčiji, da bodo podobno ukrepale, pa so zatem napovedale tudi Slovaška, Avstrija in Nizozemska, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Članice območja evra so se na izrednem srečanju 21. julija dogovorile, da Grčiji zagotovijo dodatnih 109 milijard evrov finančne pomoči, še 50 milijard evrov pa da bo primaknil zasebni finančni sektor.

Cilja o znižanju proračunskega primanjkljaja na 7,5 odstotka BDP do konca leta 2011 po ocenah finančnega ministrstva v Atenah ni več mogoče doseči. Zdajšnji izračuni se gibljejo vsaj pri osemodstotnem primanjkljaju.

Lani se je obseg grškega BDP znižal za 4,5 odstotka, letos pa se bo po uradnih izračunih še za dodatnih pet do 5,5 odstotka.

Sodelavci EU, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke bodo v ponedeljek v Atenah začeli z novim pregledom grških javnih financ. Tokratna kontrola bo trajala do začetka septembra, ko zapade v izplačilo tudi naslednji obrok pomoči EU in IMF Grčiji v višini osem milijard evrov.