c S

Avtoprevozniki čakajo na rešitev karavanškega zapleta

19.08.2011 12:51 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Slovenski avtoprevozniki čakajo na rešitev zapleta, ki je nastal po avstrijski prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke, in se ne vpletajo v aktivnosti ministra za promet Patricka Vlačiča. Pripravljeni so sprejeti tudi predlog, da bi skozi predor vozili v konvoju na tri ure, kako se bodo stvari odvijale v soboto, pa ne napovedujejo.

Kot je za STA danes povedal predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa, pogovori potekajo, avtoprevozniki pa so zadevo prepustili Vlačiču, da jo v miru uredi, in se vanjo ne vpletajo.

Vlačič je v sredo poklical Klobaso, če bi avtoprevozniki pristali na predlog, da se v času trajanja prepovedi skozi karavanški predor peljejo v konvoju na vsake tri ure, Klobasa pa je dejal, da so pripravljeni sprejeti tudi ta predlog. "Vse je boljše kot nič," je povedal prvi mož avtoprevoznikov, ki je prepričan, da bo Vlačiču uspelo.

Če do dogovora ne bo prišlo, se bodo morali avtoprevozniki z avstrijsko stranjo znova dogovoriti sami, je povedal Klobasa. Pri tem zapletu ga moti ravnanje slovenske vlade, najbolj pa zunanjega ministrstva. "Kaj dela zunanje ministrstvo? Kaj spijo? Zakaj jih imamo v službi? Zato, da dobijo plačo?" je bil oster.

Prepričan je, da je zunanje ministrstvo dolžno zaščititi slovenske državljane in slovensko gospodarstvo, še posebej v primeru, če druga država krši mednarodne pogodbe. "In to pot je Avstrija kršila mednarodne pogodbe," je spomnil. "Če pa na zunanjem ministrstvu še preverjajo, ali kršijo ali ne, potem se bo ta utopljenec, ki se imenuje transport, utopil v tem času," je bil oster.

Kaj se bo v karavanškem predoru dogajalo ta vikend, Klobasa še ne ve. "To je težko predvideti v naprej. Jaz sem že večkrat poudaril, da mi nismo vlada in mi nismo zunanje ministrstvo, ki čaka in proučuje. Mi se odločamo v petih minutah. Mi zavrtimo telefone, v petih minutah vemo, kaj lahko naredimo, in smo pripravljeni v naslednje pol ure," je dejal.

Stvari se bodo po besedah Klobase odvijale na podlagi tega, kaj se bo dogovoril minister Vlačič. Klobasa mu verjame in je prepričan, da se bosta strani dogovorili tako, da do zapletov ne bo prišlo.

Avtoprevozniki zahtevajo, da se omejitev prometa tovornih vozil odpravi. "Avstrijci se lahko za to odločijo tudi za božič, tudi za zimske počitnice, za to se lahko odločijo vedno," je dejal Klobasa in dodal, da je tunel enako nevaren danes in v soboto.

"Trije avtomobili, ki nadomestijo eno tovorno vozilo, so popolnoma enako nevarni. Ni logike, zakaj bi tovornjaki stali," je dejal in dodal, da gre z avstrijske strani za popolno laž in zavajanje javnosti.

Premier Borut Pahor in avstrijski kancler Werner Faymann v torek v Celovcu nista dosegla rešitve za zaplet, ki je nastal po avstrijski prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke. Premier je po sestanku s kanclerjem sicer povedal, da bodo njuni sodelavci v prihodnjih dneh "skušali poiskati zelo praktične odgovore na to vprašanje".

Avstrija se je za omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v turistični sezoni odločila zaradi povečanega prometa in na podlagi analize tveganj. Omejitev velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, od 22. ure v petek do 15. ure v soboto, in sicer do 3. septembra. V Sloveniji prepoved vožnje teh tovornih vozil velja od sobote ob 8. uri.