c S

Rusija nadaljuje s prodajo orožja Siriji

18.08.2011 07:57 Moskva, 17. avgusta (STA) - Rusija bo kljub brutalnemu posredovanju sirskih varnostnih sil proti nasprotnikom režima Siriji še naprej dobavljala orožje, so danes potrdili ruski vladni predstavniki. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pred časom ob obisku v Moskvi rusko vodstvo pozvala k ustavitvi prodaje orožja režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

"Dobave so bile lani, letos in se bodo nadaljevale tudi v prihodnje," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax v Moskvi dejal vodja državnega orožarskega podjetja Rosoboronexport Anatolij Isjakin.

"Dokler proti Siriji ne bodo uvedene (mednarodne) sankcije in dokler ni navodil ruske vlade (da bi jih ukinili), smo obvezani, da izpolnimo obveze iz pogodbe. In to tudi počnemo," je dejal Isjakin. Kot je povedal, Rusija Siriji med drugim dobavlja šolska letala vrste jak-130, vendar podrobnosti ni želel razkriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je Sirijo večkrat obtožil, da je v preteklosti od Rusije kupila protitankovske rakete in jih nato izročila borcem islamističnega gibanja Hezbolah na severu Libanona. Damask je sicer potrdil nakup orožja od Rusije, vendar zanikal, da bi ga izročil Hezbolahu, še poroča dpa.

Rusija v Varnostnem svetu ZN uveljavlja pravico veta proti resoluciji ZN, s katero želijo nekatere zahodne države obsoditi al Asadov režim zaradi nasilnega posredovanja proti nasprotnikom režima.