c S

Na sojenju proti Timošenkovi kot priča nastopil Juščenko

17.08.2011 14:57 Kijev, 17. avgusta (STA) - Na sojenju proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko je danes kot priča tožilstva nastopil bivši predsednik in njen nekdanji zaveznik Viktor Juščenko. Njegovo pričanje je v veliki meri podprlo trditve tožilstva, da je bila pogodba o dobavi ruskega plina, ki jo je podpisala Timošenkova, neugodna za državo.

Timošenkovo je pred sodišče pripeljala pogodba o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 podpisala z ruskim premierom Vladimirjem Putinom. S podpisom pogodbe, ki naj bi po trditvah tožilstva ukrajinske davkoplačevalce stala več sto milijonov ameriških dolarjev, naj bi zlorabila svoja pooblastila.

Juščenko je v nabito polni sodni dvorani dejal, da ni imel pooblastil, da bi Timošenkovi, ki je vlado vodila v času njegovega predsednikovanja, preprečil podpis pogodbe z Rusijo, čeprav se mu je zdela slaba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dodal, je Timošenkova najprej zavrnila bolj sprejemljivo ceno, ki so jo postavili Rusi, nato pa bila prisiljena sprejeti nove pogoje Rusije, ki so vključevali veliko višjo ceno plina. Timošenkova naj bi na določeni točki spoznala svojo napako in želela pristati na prvotne pogoje, na katere pa Rusi niso bili več pripravljeni.

Timošenkova in Janukovič sta bila tesna zaveznika v času oranžne revolucije v letih 2004 in 2005, ki je z oblasti spodnesla proruske politike in nekdanji sovjetski republiki prinesla prvo demokratično izvoljeno vlado. Sprla sta se zaradi različnih pogledov na reforme, energetsko politiko in imenovanja ministrov.

Timošenkova je danes zavrnila možnost navzkrižnega zaslišanja Juščenka. "To ni prostor, kjer bi razpravljala o razlikah med nama. Ne bom te nadlegovala," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Obtoženka je na sojenje tudi danes prišla iz pripora, kamor jo je 5. avgusta zaradi kršitev sodnega postopka poslal sodnik. Sodišča v Kijevu, med drugim tudi prizivno, so doslej zavrnila že sedem pozivov njenih svojcev in prijateljev, naj jo izpustijo ob plačilu varščine.